Populära

Hur ska jag beratta att jag skar mig?

Hur ska jag berätta att jag skär mig?

Det är viktigt att du får hjälp och stöd för att hitta andra sätt istället för att skada dig. Begripligt att du tycker att detta är svårt att förklara, eller att du är rädd för att inte FÅ skada dig då det känns jobbigt och du inte vet vad du skulle göra annars för att ”stå ut och klara av”.

Vad kan man göra för att sluta skära sig?

Bestäm dig först och främst för att sluta skära dig. Gör dig av med allt sånt som du använder när du skär dig. Försök att undvika eller förändra de situationer där du brukar få lust att skära dig. Till exempel om du brukar skära dig i ett visst rum, se till att inte vara i det rummet när risken är som störst.

Kan inte sluta att skära mig?

Det är viktigt att du berättar om ditt självskadebeteende! För din psykolog eller för någon annan vuxen. Vi får brev från många barn och ungdomar som skriver att de inte klarat av att berätta allt.

Vill bara skära mig?

Du väljer att skära dig för att din oro känns värre än självskadan. En behandlare förstår att din oro/ångest är oerhört svår. Därför blir det viktigt att du berättar för hen om nuläget: ditt behov av att självskada i stället för att försöka sluta.

Hur slutar jag självskada?

berättar Cassandra och Lisa mer om hur de gjorde för att sluta skada sig.

  1. Du är inte ditt självskadebeteende. Försök att tänka så här: Ett beteende är inte något du är.
  2. Berätta för någon hur du mår.
  3. Vem mår jag bra av att umgås med?
  4. Försök att ta hand om dig själv.
  5. Gör sånt du tycker om.

Hur behandlas självskadebeteende?

Du som har ett återkommande självskadebeteende kan också ha något som kallas emotionellt instabilt personlighetssyndrom eller EIPS. Då finns till exempel en form av kognitiv beteendeterapi som kallas DBT, som kan fungera särskilt bra för dig. Läs mer om olika inriktningar i psykoterapi och psykologisk behandling.

Hur stoppar man självskadebeteende?

Share this post