Populära

Nar ska man skolja potatis?

När ska man skölja potatis?

Potatisen ska vara fast. Den får absolut inte under några omständigheter sköljas när den skivats! Potatisen sköljer du innan du börjar skala den, du behöver stärkelsen i potatisen för att binda grädden. Bli inte frestad att ta för mycket gräddmjölk heller, annars blir det vattnigt.

Varför sköljer man potatis?

När man gör rårakor hjälper stärkelsen till att klistra ihop potatisstrimlorna under stekningen. Om man däremot ska göra exempelvis råstekt potatis eller ugnsbakade potatisklyftor har man inte någon nytta av stärkelsen. Då går det bra att skölja och sedan torka av potatisen före tillagningen.

Vad är stärkelse i potatis?

Kolhydrater i potatis består i huvudsak i form av stärkelse – stora molekyler som inte bryts ner av kroppens enzymer förrän efter värmebehandling. Det finns flera former av stärkelse i potatis, Amylopektin och Amylos är de vanligaste.

Varför mörknar potatisen när man kokat den?

Den skall inte förväxlas med den typ av mörkfärgning, som uppträder först sedan potatisen är kokt. Den sistnämnda orsakas av att vissa järnföreningar oxideras av luftens syre.

Hur ska du Skrubba potatisen före kokning?

Skrubba potatisen precis före kokning. Lägg ner potatis och några dillstjälkar i det kokande vattnet som precis täcker potatisen. Sjud tills potatisen är precis klar med locket på. Se till att den hela tiden sjuder och varken hamnar under kokpunkten eller kokar för kraftigt.

Hur kan man skörda potatis en och en?

Att skörda potatis en och en är ett fiffigt sätt att förlänga skördeperioden, särskilt för den tidiga potatisen. Potatisen kan plockas upp ur jorden en och en, vilket är väldigt praktiskt precis i början av skördeperioden. I år (2015) har potatisen på friland fått stå mycket längre än tidigare år utan att drabbas av bladmöge l.

Hur lång tid tar det att koka potatisen?

Koka potatisen mellan 10–25 minuter beroende på storleken. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar. Generella koktider: vinterpotatis 20-25 min, färsk potatis 10-20 min. Häll gärna av vattnet när potatisen fortfarande har en liten hård kärna i mitten.

Share this post