Trendig

Vad ar Snabbstalsborr?

Vad är Snabbstålsborr?

Metallborr. Metallborr kännetecknas av sin skarpa spets som behövs för att borret lätt ska kunna skära igenom metallen. Metallborr har samma diameter längs hela sin längd och de har en spets som slipats i en vinkel på 118°. Dessa borr kallas även snabbstålsborr eller HSS-borr (High Speed Steel).

Hur ser man skillnad på trä och Metallborr?

Metallborr är oftast svarta och har slipats så att skären bildar en spets. Det innebär att borren till skillnad från träborr börjar borra i centrum. Borren är av hårt stål och kan för det mesta användas i andra material: plast, trä, laminat etc. På spetsen på borr för tegel, sten och betong sitter en liten hård platta.

Hur gör man hål i metall?

Metallborr till hård metall och mjukare metall Ska du borra i stål eller aluminium, relativt mjuka metaller, är räcker som regel ett vanligt spiralborr. Om du ska borra hål i härdat stål eller gjutjärn, behöver du ett borr med härdad spets, som ger borret superkrafter.

Vad betyder borr?

Borr (borrstål) är ett spånbrytande verktyg för att göra (huvudsakligen) cylindriska hål. Borren är oftast försett med en spiral eller annan mekanism för att transportera bort spån. Skaftet på borret är den del som sätts in i chucken.

Vad används Hammarborr till?

Borrhammaren absolut främsta uppgift är att hjälpa dig att göra hål i, eller totalt demolera cement, betong, sten, tegel och andra hårda keramiska material. Inom denna produktgrupp finns naturligtvis ett stort antal olika maskiner med en rad olika egenskaper, att välja mellan.

Kan man använda Metallborr till trä?

Metallborr är tillverkade av stål i olika härdningar. Detta gör att de förutom borrning i metall som aluminium, mässing, plåt och stål går att använda för håltagning i glasfiber, laminat, plast, trä och skiv-material.

Kan man borra i trä med Metallborr?

Metallborr även i trä Metallborr kan användas också i trä, men borra aldrig i tegel, klinker eller betong. DET GÅR UTMÄRKT ATT ANVÄNDA METALLBORR om du ska borra i trä.

Hur gör man hål i plåt?

Att göra större hål i plåt är vanligtvis samma process som övriga material, borra först ett litet hål, gärna lika stort som kärnan på det större borret, och borra sedan med nästa storlek.

Borr av snabbstål med koboltlegering (High Speed Steel, HSS-E) eller till och med borr med titanbeläggning krävs för att borra i rostfritt stål. De är dyrare än vanliga HSS-borr, men gör att man kan borra i specialstål utan att borret slits så hårt.

Vad är en stegborr?

Ett av de mest speciella är det så kallade stegborret. Det är koniskt format och består av olika skär, som gör hålet större för vart skär, De kan vara till exempel från 6 till 39 mm. Ett stegborr är främst ägnat för att borra i tunn metall, exempelvis aluminium.

Share this post