Allmänning

Hur vet man att man behover rotfyllning?

Hur vet man att man behöver rotfyllning?

Det är vanligt att bli öm i tanden både efter rensningen och efter själva rotfyllningen. Det går för det mesta över av sig själv, men du kan behöva ta smärtstillande läkemedel. Du ska inte tugga eller äta innan bedövningen har släppt. Efter behandlingen kan den rotfyllda tanden kännas annorlunda när du tuggar.

Är det farligt att rotfylla en tand?

Rotfyllningar är alltid fulla av bakterier som bildar gifter. Hela kroppen kan påverkas med kronisk trötthet, muskelvärk, ögonbesvär, tinnitus, tarmproblem och mycket annat. Det är dags att ta riskerna på allvar, skriver här Tandvårdsskadeförbundet och uppmanar läkare och tandläkare att titta på filmen ”Root Cause”.

Hur gör man en rotfyllning?

När en rotfyllning genomförs tar tandläkaren bort tandens mjukvävnad och fyller sedan rotkanalen för att hindra att nya bakterier tränger in i pulpan. Pulpan är en bindväv inuti tanden innehållande många kärl, ju äldre vi blir desto mer skör blir pulpan.

Hur länge kan man vänta med rotfyllning?

Man kan rotfylla vid samma tillfälle, men om du har haft ont, eller tanden varit infekterad, bör du vänta några veckor med rotfyllningen. Tanden bör vara symtomfri eller avsevärt mycket bättre efter behandlingen för att rotfyllningen skall göras.

Hur många år håller en rotfyllning?

90 procent av tänder som rotfyllts finns kvar i munnen och fungerar 5-6 år. Minst!

Vad kostar det att göra en rotfyllning?

Rotbehandling

Nr Titel Pris
501 Rensning och rotfyllning, en rotkanal 4 160 kr
502 Rensning och rotfyllning, två rotkanaler 4 780 kr
503 Rensning och rotfyllning, tre rotkanaler 6 015 kr
504 Rensning och rotfyllning, fyra eller fler rotkanaler 6 510 kr

Hur länge gör en rotfyllning ont?

Man behöver inte bli förskräckt om tanden är en aning öm några dagar efter behandlingen. Det är en normal försvarsreaktion i vävnaderna, som försvinner av sig själv. När man gör en rotbehandling rengör man rotkanalerna, desinficerar dem och fyller dem, så att det inte kan växa bakterier i dem.

Share this post