Allmänning

Nar behovs Vatrumscertifikat?

När behövs Våtrumscertifikat?

För dig som arbetar med våtrum är ett våtrumscertifikat därför ett måste, både för din egen skull och för kundernas. Du som är hantverkare och vill erhålla ett våtrumscertifikat kan antingen bli behörig enligt BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum, eller auktoriserad enligt GVK, Svensk Våtrumskontroll.

Vilka olika två Våtzoner kan finnas i ett våtrum?

Ett våtrum indelas i 2 stycken våtzoner. Våtzon 1 = väggar vid badkar/dusch och väggytor minst 1 meter utanför samt våtrummets hela golvyta. Våtzon 2 = våtrummets övriga väggytor.

Vilken typ av gips i badrum?

Enligt Golvbranschens Våtrumskontroll (GVK) fungerar vanlig kartonggips utmärkt i både våtrumszon 1 och zon 2, så länge du inte använder ett rollat tätskikt. Kartonggips bör användas tillsammans med tätskiktsfolie, alternativt med plastmatta.

När klassas det som våtrum?

I bad- och duschrum ställs i regel krav på vattentäthet hos golv och väggar. I toalett, tvättstuga och utrymme med varmvattenberedare nöjer man sig normalt med tätskikt på golv med ett uppvik på vägg.

Får inget Våtrumsintyg?

Om säljaren inte kan överlämna ett våtrumsintyg tyder detta ofta på att renoveringen skett svart eller utan auktoriserad fackman. I detta fall kan det vara värt att anlita en besiktningsman som är specialiserad på våtrum. På så sätt kan du få reda på om våtrummet är godkänt eller inte.

Måste man ha tätskikt i Våtzon 2?

Våtzon 2. Inte lika hög vattenbelastning, men ska förses med vattentätt skikt. Till våtzon 2 hör den del av väggytan som inte återfinns i våtzon 1. Om fast monterad skärmvägg som är beklädd med tätskikt finns, så tillhör väggens bortre sida våtzon 2.

Får man borra och skruva i Våtzon 1?

Undvik håltagning. Att göra hål i tätskiktet ska undvikas. Lim, dubbelhäftande tejp eller sugpropp fungerar som alternativ. Att limma fast rör på kakelplattor, i synnerhet i våtzon 1, är en säker och garanterat vattentät lösning.

När ska man ha Våtrumsgips?

GVK kräver att våtrumsskiva och tätskikt fungerar ihop Det ska framgå om väggskivan till exempel ska spacklas innan tätskiktet monteras. I tätskiktsleverantörens monteringsanvisning ska det tydligt framgå hur man ska montera tätskikt på en viss typ av väggskiva. Vid plastmatta ska limleverantören ge samma anvisning.

När använder man Våtrumsgips?

Våtrumsgips. I likhet med vanliga gipsskivor är våtrumsgips uppbyggt av en kärna av gips mellan två skikt av kartong. Våtrumsgipsskivor är även glasfiber armerade och impregnerade med silikon, vilket gör att de kan stå emot fukt och bära vikten av eventuella kakelplattor.

Hur tjock är en Badrumsvägg?

Traditionellt har man sagt sig kunna kakla på vägg med enkel 13 mm kartonggips på 70 mm reglar på max c 450 mm och max takhöjd om cirka 2,5 meter. Med större regelavstånd krävs dubbla skivor.

Share this post