Frågor

Hur effektivt ar jordvarme?

Hur effektivt är jordvärme?

Den har dock en lång livslängd, vilket gör att man kan tjäna in kostnaden på jordvärme relativt snabbt. Själva värmepumpen kan ge energibesparingar på mellan 50 och 70 procent. Detta är något sämre effektivitet än för bergvärme, men kompenseras av att installationskostnaden är billigare.

Vad är bättre jordvärme eller bergvärme?

Har ditt hus långt från markytan till berggrunden så rekommenderas inte bergvärme. Sträckan i jordlagret är nämligen den del av arbete som är extra dyr att isolera (kräver foderrör). Jordvärme passar extra bra på ställen med mer fukt i jorden, alltså lerjord med hög vattenhalt snarare än en sandig och torr jord.

Är bergvärme och jordvärme samma sak?

Bergvärme och jordvärme är i praktiken likvärdiga uppvärmningssätt. Du använder samma typ av värmepump, så kallad vätska/vattenvärmepump, när du hämtar upp värmen från marken eller berggrunden.

Vad är bäst jordvärme eller luft vatten?

Även om luft-vattenvärmepumpar blivit mer effektiva på senare år är energibesparingen på bergvärme fortfarande större än på luft-vattenvärme. En luft-vattenvärmepump kan vid rätt förutsättningar spara ca 70 %.

Vad är bäst bergvärme eller luft vatten?

Man kan säga att om ditt värmebehov överstiger 20 000 kWh per år, är bergvärme förmodligen ett bättre alternativ för dig. Luft-vattenvärmepumpar ämnar sig bra för småhus med mindre värmebehov. Om värmebehovet är under 20 000 kWh per år kanske luft-vattenvärmepump är ett bättre alternativ än bergvärme.

Vad är bergvärme Hur fungerar det?

I borrhålet sänker du ner en kollektorslang med vätska som värms upp av berget och sedan pumpas upp till huset. Bergvärmepumpen utvinner värmen med hjälp av en avancerad kompressorteknik och skickar ut den till husets värme- och varmvattensystem, därefter pumpas vätskan ner i berggrunden igen för ny uppvärmning.

Vad är bäst luft luft eller luft vatten?

Skillnaden ligger i att där luft-luftvärmepumpen värmer upp ett hus genom inströmmande varmluft, leds värmen med en luft vatten värmepump ut i huset via det vattenburna systemet. Därför krävs också ett värmesystem byggt på vatten för att en luft vatten värmepump ska bli aktuell.

Share this post