Frågor

Nar tal betong minusgrader?

När tål betong minusgrader?

Innan betongen får frysa måste den ha uppnått minst 5 MPa i alla delar av konstruktionen. När vattnet i betongen fryser uppstår ett inre tryck som kan ge be- tongen bestående skador, om hållfastheten är lägre än 5 MPa. 2 Formrivning väggar.

Kan man gjuta betong i minusgrader?

När du gjuter med traditionell betong, får temperaturen inte vara lägre än +5°C eftersom hållfasthetstillväxten avstannar och betongen kan gå sönder. Med Vinter betong kan du gjuta i tempe- raturer ned till –10 °C.

Hur kallt kan man gjuta betong?

Det är inte att rekommendera att gjuta i minusgrader. Du kan dock tillsätta tillsatser till betongen som gör gjutningsprocessen mindre osäker när det blir kallare. Det går således att gjuta i november om du inte har minusgrader vid gjutningstillfället och när det sedan blir kallare på natten så behöver den skyddas.

När kan man gå på betong efter gjutning?

Normalt tar det 2-4 timmar efter gjutning innan man kan gå på och riva ytan. Efter ytterligare 2- 3 timmar är det möjligt att glätta ytan. En hög temperatur i betongen ger kortare tid innan rivning och glättning, medan en låg temperatur förlänger tiden.

Kan man gjuta på vintern?

Vid gjutning ska lägsta dygnstemperaturen vara 5 plusgrader. När grunden är gjuten måste den täckas med betongtäckmatta om det är risk för minusgrader under tiden som betongen härdar då betongen består av mycket vatten som kan frysa. Detta hindrar att betongen fryser sönder.

Hur lång tid efter gjutning kan man ta bort formen?

När betongen har torkat till, efter ca 1-4 timmar beroende på temperaturen så river du betongytan med en rivbräda.

När kan man gå på gjuten platta?

Du kan i princip börja gå på plattan efter ett dygn. Det är dock bra att ge plattan någon dag att brinna ordentligt innan ni utsätter betongplattan för större belastningar utöver att gå på den lite lätt.

Share this post