Allmänning

Hur fungerar en lysrorsarmatur?

Hur fungerar en lysrörsarmatur?

När man slår på strömbrytaren kommer ström att gå genom lysrörets elektroder och glimtändaren, som vid starten är kortsluten. Strömmen värmer nu elektroderna, men den värmer också bimetallblecket i glimtändaren så att strömmen bryts. Då ger kondensatorn en strömstöt på samma sätt som i en gammal bils tändsystem.

Hur sätter man i ett nytt lysrör?

Byta lysrör

  1. Skruva eller haka bort lamparmaturens skyddsglas.
  2. Plocka bort det gamla röret genom att försiktigt vrida lysröret ca ett kvarts varv.
  3. Sätt i det nya lysröret genom att försiktigt för in piggarna.
  4. Tvätta av skyddsglaset och skruva eller klicka tillbaks det.

Vad är Tld lysrör?

LED-lysrör sprider ljus i en 180 graders vinkel, vilket innebär att ljuset koncentreras dit det behövs. När man jämför lysrör med LED-lysrör kan det därför ibland verka som om LED-lysrör har lägre ljusstyrka än konventionella lysrör.

Vad består en lysrörsarmatur av?

Lysrör är en elektrisk ljuskälla avsedd för belysning. Den joniserar argon och kvicksilverånga så de blir elektriskt ledande vilket leder till att UV-ljus skapas. UV-ljuset exciterar atomer i det fluorescerande lyspulver som är placerat på glasrörets insida. När den exciterade atomen avexciteras utstrålas synligt ljus.

Får inte lysröret att fungera?

Byt både lysrör och glimtändare Skruva också loss glimtändaren som sitter i armaturen. Glimtändaren ser ut som en liten propp och den behövs för att lysröret ska tändas. Både lysröret och den lilla proppen har troligen suttit lika länge, så passa på att byta bägge på samma gång.

Hur får man loss lysrör?

Glimtändaren skruvar du loss genom att vrida den motsols, åt vänster. Nu är det dags att skruva ur själva lysröret. Det gör du genom att försiktigt vrida röret ett kvarts varv i sitt fäste. När du har vridit det i rätt läge ska det gå att dra ut röret utan att ta i.

Hur fungerar lysrör utan glimtändare?

HF elektroniskt driftdon HF står för Högfrekvent drivteknik och lämpar sig för armaturer med modern HF-driftdon, utan glimtändare. De här lysrören känner du igen på att de inte inkluderar en glimtändare. Armaturen behöver inte bytas ut när du byter det gamla lysröret mot LED.

Vad har jag för lysrör?

Lysrör Sockelguide Hitta rätt sockel i vår sockelguide för lysrör. Nedan följer bilder på socklar för lysrör. Genom att klicka på en av bilderna kommer ni vidare till lysrör med sockel enligt respektive bild. Om ni inte hittar lysröret med den sockel du söker efter i vår sockelguide så tveka inte att kontakta oss.

Share this post