Trendig

Hur stort ska gnistskydd vara?

Hur stort ska gnistskydd vara?

Om eldstadens botten ligger högre än 40 cm över golvet ska du öka på med hälften av det överskjutande måttet. Om du däremot har en braskamin, en så kallad sluten eldstad, räcker det med ett golvskydd kamin på 30 cm framför kaminen och minst 10 cm på vardera sida.

Hur stort avstånd mellan vägg och kamin?

Står braskaminen längs en murstens vägg eller andra icke brännbara material, finns det inget minimum krav på avståndet. Med hänsyn till rengöring och maximalt utnyttjande av konvektionsluften rekommenderas det dock att hålla ett avstånd på c:a 5-10 cm från väggen.

Hur hög skorsten till kamin?

Allmänt råd Skorstenar för eldstäder med märkeffekt upp till 60 kW bör dels mynna över nock, dels minst 1,0 meter över taktäckningen, om inte särskilda förhållanden föreligger. Vid val av skorstenshöjd bör hänsyn tas till bl. a. förhärskande vindriktning, brandfara vid fastbränsleeldning och risken för gnistspridning.

Hur stor plåt framför öppen spis?

Framför en eldstad ska det finnas ett eldstadsplan. Planet är till för att hindra att golvet antänds om glöd ramlar ur eldstaden. Det är även ett bra ställe att placera askhinken på. Ett eldstadsplan ska bestå av minst 0,7 millimeter tjock plåt, sten eller något annat obrännbart material.

Hur stor plåt framför kamin?

Om eldstadens botten ligger högre än 40 cm över golvet ska du öka på med hälften av det överskjutande måttet. Det kan alltså bli en ganska stor yta. Framför en sluten eldstad, exempelvis braskamin, räcker det däremot med ett eldstadsplan på 30 cm framför eldstaden och minst 10 cm på vardera sidan.

Hur stor plats behöver en kamin?

Om braskaminen ska användas till uppvärmning bör du tänka på hur stort utrymme som ska värmas upp. Som tumregel värmer en modern braskamin upp 10 kvm per kilowatt. En braskamin på 5 kW kan därför värma upp ett utrymme upp till 50 kW. Därefter ska du ta hänsyn till var braskaminen ska placeras i ditt hem.

Vilken dimension på skorsten?

Erforderlig diameter skorsten Skorstenen skall ha minst samma diameter som eldstaden, se monteringsanvisningen för eldstaden. En dimension större kan också vara tänkbar men om skorstenen blir för stor kan draget bli dåligt och röken svalnar snabbt.

Hur hög skorsten bastu?

Bastuskorsten kan inomhus monteras upp till 3 m höjd utan stöd och utomhus kan den monteras 2 m utan stöd. Eldstadens anknytning till skorstenen kan rökgastemperaturen stiga upp till det nominella maxvärdet 600 grader . Rörets innerdiameter är 115 mm meden den yttre diametern är 220 mm.

Hur djup måste en öppen spis vara?

Jo, först måste man vara överens om vilken slags modell man skall välja och sedan så är det ofta att djupet i eldstaden bestämmer hur djup själva sidan blir, skall man ha en hylla så måste man ta hänsyn till detta också. Jag utgick med ett djup på 90 cm från brandväggen.

Vilka regler gäller för braskamin?

Du behöver inte bygglov när du bara ska nyinstallera eller ändra en kamin eller panna. Däremot behöver du göra en anmälan till kommunen när du nyinstallerar en panna eller kamin. Det krävs också en anmälan om du ska göra en väsentlig ändring.

Share this post