Allmänning

Nar byta vinterdack slitna?

När byta vinterdäck slitna?

Helt nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 mm och vinterdäck 9–10 mm och lagen kräver att mönsterdjupet är minst 1,6 mm på sommardäck och minst 3 mm på vinterdäck för att man ska få köra med däcken. Rekommendationen är dock att byta däck när mönsterdjupet är 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck.

Hur länge håller dubbade vinterdäck?

Däckens skick och funktion påverkas inte bara av åldern, utan också påtagligt av körstil, förvaring, korrekt lufttryck, tillräckligt mönsterdjup och korrekt hjulinställning. Enligt internationell praxis är den rekommenderade livslängden för däck i bruk maximalt sex år.

Hur vet man om dubbdäcken är dåliga?

Däckets skarpa lamellkanter och den mjuka gummiblandningen skapar vintergrepp på dubbfria vinterdäck. Om lamellerna är låga och lamellkanterna runda, samt om däcket är hårt istället mjukt så ger det dåligt vintergrepp.

Får man köra med Urdubbade vinterdäck?

Att köra på urdubbade vinterdäck på sommaren är inte att rekommendera då dessa däck är anpassade för helt andra temperaturer och gummiblandningen i däcket göra att väggreppet kan försämras. Vinterdäck är speciellt framtagna för att klara körning på vintervägar.

Hur mycket slits vinterdäck på en säsong?

Minsta tillåtna slitaget på vinterdäck är tre millimeter. Men redan vid fem millimeters spårdjup är förmågan att stå emot slaskplaning märkbart försämrad. Därför rekommenderas däckbyte senast vid fyra millimeters däckslitage på vinterdäck.

När får man byta till vinterdäck 2021?

De datum som Transportstyrelsen har satt upp som krav på att ha vinterdäck är 1 december 2021 – 31 mars 2022. Det kan dock vara som så att du måste byta innan 1 december om det redan har blivit vinterväglag där du befinner dig.

Hur mycket slits ett vinterdäck?

Vad är sant om vinterdäck utan dubb?

Dubbdäck 1 oktober–15 april Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet. Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel.

Hur tar man bort dubbarna på vinterdäck?

Med en bra tång och lite tålamod kan du själv lirka dubbarna ur däcken. Vill du inte göra jobbet själv finns det säkert någon gummiverkstad som kan hjälpa dig, men det kostar förstås. Jobbet är ganska tidskrävande så det kan nog gå på uppåt en tusenlapp för att få däcken dubbfria på en verkstad.

Hur mycket slits ett däck?

Hur stor skillnad är det på nya och slitna däck? Ju större mönsterdjup däcken har, desto mer kontaktyta får de mot vägen. Det är en enorm skillnad på 8–10 mm mönsterdjup på ett par nya däck och 1,6 mm som alltså är miniminivån för sommardäck. Det påverkar inte minst hur långa bromssträckor du får.

Share this post