Allmänning

Vad skiljer mellan niva 1 2 och 3 for overspanningsskydd?

Vad skiljer mellan nivå 1 2 och 3 för överspänningsskydd?

Våra unika grov-/finskydd t ex ED150 upp fyller kraven för avledning av energi för Grovskydd (typ 1) samtidigt som det lämnar en restspänning som ligger under nivån för mellanskydd (typ 2) och finskydd (typ 3). Ytterligare skydd behöver i regel inte installeras.

När behöver man överspänningsskydd?

För att bygga upp ett fullgott skydd skall ett bra överspänningsskydd installerad vid inkommande matning kunna avleda höga strömmar samtidigt som det lämnar en låg restspänning. Det skall dessutom vara enkelt att installera och inte i sig själv utgöra en fara för anläggningen.

Vilket överspänningsskydd?

I allmänhet ska överspänningsskydd vara provade enligt klass II. Om skydd mot direktträffar av åska erfordras och separationsavståndet S enligt SS-EN 62305-3 inte uppfylls ska överspänningsskydd som är provade enligt klass I användas (i allmänhet i kombination med överspänningsskydd som är provade enligt klass II).

Hur koppla åskskydd?

Åskledare kopplas mellan elstängselaggregat, jordning och eltråden (stängslet). Gör så här: Placera/fästa åskskyddet på ej brännbart underlag i närheten av stängselaggregatet (t. ex på någon vägg) och koppla åskskyddet med någon högspänningsfast, isolerad stängselanslutningskabel till aggregatets stängselutgång.

Hur fungerar ett överspänningsskydd?

En zenerdiod används ofta för att skydda mot överspänningar i elektriska kretsar, speciellt motorstyrkretsar. En induktans eller spole motstår plötsliga strömflödesförändringar. Dessa kopplas då i serie med elapparaten för att begränsa strömflödet. En kondensator motstår plötsliga spänningsändringar.

Hur koppla överspänningsskydd?

Genom att kaskadkoppla överspänningsskydd i tre olika nivåer kan man optimera skyddsnivån i sin elinstallation. Nedanstående skyddsnivåer gäller enligt standard: Nivå 1: Överspänningsskydd typ 1 (grovskydd) i form av blixtströmsavledare som placeras vid inkommande kabel i huvudfördelningscentral.

Vad gör ett överspänningsskydd?

Överspänningsskydd används för att skydda elektriska apparater från överspänning. I samband med åskväder kan överspänningen leda till att apparater går sönder, exempelvis TV, datorer eller musikanläggningar.

Hur funkar åskskydd?

I samband med åskväder kan överspänningen leda till att apparater går sönder, exempelvis TV, datorer eller musikanläggningar. Överspänningskyddet försöker att reglera spänningen till elektriska apparater genom att häva eller kortsluta spänningar över det maximalt tillåtna spänningsvärdet.

Hur installera överspänningsskydd?

Överspänningsskydd typ 2 (mellanskydd) placeras i fördelningscen- tral eller gruppcentral och fungerar som universalskydd for elinstalla- tioner. Skydden ansluter till DIN EN 61643-11, klass C. Nivå 3: Överspänningsskydd typ 3 (finskydd) placeras i gruppcentral och skyddar en separat grupp.

Hur fungerar en ventilavledare?

En ventilavledare används för att jorda överspänningar på elkraftnätet orsakade av åska. Ett gasurladdningsrör innehåller gas med lågt tryck. Vid en viss spänning sker en urladdning genom gasen.

Hur fungerar ett åskskydd?

I överspänningsskyddetför strömmen sitter en varistor kopplad till jord En varistor är ett motstånd vars resistans minskar ju högre spänningen blir. Vid för hög spänning leds energin då bort. På telesidan sätts ett skydd med motsvarande funktion. Skydden måste klara av att leda energin mot jord på en mikrosekund.

Share this post