Ny

Varfor spricker takpannor?

Varför spricker takpannor?

Det kan bero på att takläkten har börjat ruttna eller blivit försvagad av annan anledning. I samband med detta kan det vara läge för nya takpannor. Detta är vanligast på äldre tak och orsakerna kan vara många.

Vad händer om en tegelpanna går sönder?

Takbeläggningen måste vara hel för att det inte ska tränga ner vatten till takkonstruktionen. Om du ser en sprucken panna så ska du byta ut den så fort som möjligt – innan du råkar ut för en dyr vattenskada. Orsaken till att en panna har sprucket är oklar, men nu saknas en bit och det är hål ner till underlagstaket.

Hur får man upp takpannor på taket?

Om du får takpannorna levererade till huset kan du mot tillägg få pannorna upplyfta på taket med kranbil. Det är värt extrakostnaden eftersom det är ett tungt arbete att bära upp takpannor till taket. Ibland kan det vara problem att lyfta upp pannorna med kranbil t.

Måste man ha Nocktätning?

Det är mycket viktigt att utrymmet mellan takpannorna och taktäckningen uppfyller alla krav på ventilation. Särskilt utsatt är nocken. Där ska det vara både tätt och ventilerat. Därför skall nocktätning användas.

Hur lång livslängd har Betongpannor?

Även betongpannorna kan hålla i runt ett sekel. Tak av koppar är också det ett tak som kan hålla i upp till ett sekel. Plåttak håller också det vanligen under en längre period. Ett tak som är beklätt med plåt kan hålla i runt 50 år om man ser över taket och sköter om det på rätt sätt.

Hur byta takpannor?

Ta bort de gamla takpannorna om det är ett gammalt tak som ska renoveras. Riv ner läkten och vindskivorna och dra även bort takpappen. Man ska alltid byta ut läkt och papp när man ändå kostar på sig att byta pannor. I sammanhanget är det ett litet jobb och en liten kostnad.

Kan man gå på betong tegel?

Betongpannor har blivit ett mycket vanligt alternativ till tegel och det är lätt att förstå varför: de liknar tegelpannor men är betydligt billigare och har även en del andra fördelar, som hållbarheten. Om man måste gå på ett tegeltak så kan man räkna med att spräcka en och annan tegelpanna.

Share this post