Populära

Varfor spricker trallen?

Varför spricker trallen?

Om ytan sedan lämnas obehandlad finns dock risk för sprickor, flisor och ytan blir inte vattenavvisande. För att minska risken för sprickor och för att få ytan vattenavvisande kan trallen med fördel oljas efter tvättning. Det finns oljor med och utan pigmenttillsats.

Hur behandla nylagd trall?

Altanen behöver vara torr. Nytt tryckimpregnerat virke bör ha torkat i minst 6 veckor. Behandla ej under + 6 °C, i varm sommarsol eller vid risk för regn. Dela gärna upp behandlingen i mindre sektioner och gör alla tre steg samma dag.

Hur underhåller man trädäck?

Skrubba din altan med borste och vatten och såpa. Som alternativ kan en högtryckstvätt användas, men om man inte använder rätt munstycke och måttligt tryck finns risken att man sliter upp fibrer. Träet behöver också oljas in med jämna mellanrum för att inte torka ut.

När är trallen torr?

Optimalt är om utomhustemperaturen är mellan 10-20°C och det är molnigt. Direkt solljus gör att oljan hinner torka innan den hunnit sugas in i träet, molniga dagar är därför bäst. Behöver man tvätta altanen först? Är trallen smutsig behöver du tvätta och låta den torka innan den kan efterbehandlas med träolja.

När behandla ny trall?

Du kan egentligen behandla altanen när som helst på året så länge det är plusgrader och inte fuktigt ute. Trallen ska vara torr, man brukar rekommendera en maximal fuktkvot på 16 procent. Normalt sett genomför man behandlingen under våren eller sommaren eftersom det är minst risk för regn och minusgrader då.

Hur länge håller en Tryckimpregnerad altan?

Om du valt rätt klass på det tryckimpregnerade virket kan livslängden förväntas bli upp till 20 år. Men hur lång livslängden blir beror också på belastning, användning och underhållet.

Måste man olja in altanen varje år?

Varför behöver man olja altanen? Man oljar altanen för att skydda virket och i förlängningen ökar man altanens livslängd. Olja ger nämligen en fin och skyddande yta samt tar fram träets naturliga ådring och charm. Oljar du in altanen regelbunden kommer den hålla sig betydligt längre samt fortsätta vara vattenavvisande.

Share this post