Rekommendationer

Hur leder man bort kondensvatten fran luftvarmepump?

Hur leder man bort kondensvatten från luftvärmepump?

Enklast tar du hand om vattnet från luft/vattenvärmepumpens utedel med hjälp av ett dräneringstråg som leds till dagvattenbrunnen. Om tråg och brunn saknas kan du leda vattnet på annat sätt så att det inte bildas en ishög under värmepumpen. Blir den för hög kan pumpen frysa och ta skada.

Varför droppar det vatten från luftvärmepump?

Varför rinner det vatten? Värmepumpen hämtar värme från den kalla luften utomhus. I och med detta kyls luften i utedelen ner ytterligare och då bildas kondens. Detta kondensvatten rinner ner från utedelen och är alltså en del av värmepumpens normala funktion.

Hur mycket kondens från luftvärmepump?

Det är normalt med 50–100 liter kondensvatten per dygn, och beror på modell, driftläge och luftfuktighet. Leta efter flera tips genom att söka i Frågor & Svar eller i er Användarhandbok/ Skötsel- och Monteringsanvisning.

Måste man ha Dräneringstråg?

En säkrare lösning är ett dräneringstråg. I dräneringstråget finns en värmekabel, som ser till att kondensvattnet inte fryser på. Sedan kan du leda vattnet bort från värmepumpens utedel till en lämplig plats.

Hur länge håller en luft vatten värmepump?

En luft/luftvärmepump är mer ett komplement till ett befintligt värmesystem, så det beror väldigt mycket på förutsättningarna och hur den får jobba. Men 10-15 år kan man nog räkna med. Frånluftsvärmepumpar brukar hålla 15 år.”

Hur fungerar avfrostning på luftvärmepump?

Hur fungerar värmepumpens automatiska avfrostning? Vid automatisk avfrostning använder sig värmepumpen av reverserad uppvärmning. Inuti luftvärmepumpen finns det överskottsvärme som används för att frosta av innerdelen. Istället för att blåsa värme in i huset, så blåser värmen ut ur värmepumpen.

När ska man byta luft vatten värmepump?

Men hur ska man veta när det börjar bli dags att byta ut den? Livslängden på en värmepump är cirka 15–20 år. De kan gå längre om de inte körs på max. Men det finns också vissa frågor att ställa sig för att få veta om pumpen börjar ge med sig.

Share this post