Rekommendationer

Varfor gar sakringarna?

Varför går säkringarna?

Överbelastning som orsak till att säkring löser ut Överbelastning uppstår när för stor ström leds genom en ledning. Är många värmealstrande produkter igång samtidigt på samma säkring, exempelvis tvättmaskin, diskmaskin, vattenkokare etc, så kan det vara orsaken till en överbelastning vilket gör att säkringen löser ut.

Kan en säkring bli gammal?

I många äldre hus är keramiska säkringar (porslinssäkringar) fortfarande relativt vanliga. Längst ut finns en färgad prick som hoppar ut när säkringen, eller proppen som den kallas, har gått. Då måste hela porslinssäkringen bytas ut – och till rätt modell som klarar strömstyrkan.

Varför går huvudsäkringen i huset?

Huvudsäkringen är ett skydd som motverkar överbelastning i din elanläggning. Storleken i Ampere (A) avgör hur mycket ström du kan använda samtidigt i huset. Om din elanläggning använder för mycket ström eller går sönder stänger huvudsäkringen av strömmen (”proppen går”).

Vad händer om en huvudsäkring går?

Ny apparat kan vara boven. Om propparna går ofta där hemma kan det betyda att du behöver en större huvudsäkring. Det är vanligt i samband med att man skaffar en ny effektkrävande apparat som en diskmaskin, fjärrvärmepump eller bastu.

Vad ska man ha för huvudsäkring?

Det som påverkar ditt val av huvudsäkring:

Färg Säkringsstorlek Årlig elförbrukning
Blå 20A 20 000-25 000 kWh
Gul 25A 25 000-30 000 kWh
Svart 35A 30 000-40 000 kWh
Vit 50A 40 000-55 000 kWh

När huvudsäkringen går?

Om propparna går ofta där hemma kan det betyda att du behöver en större huvudsäkring. Det är vanligt i samband med att man skaffar en ny effektkrävande apparat som en diskmaskin, fjärrvärmepump eller bastu.

Share this post