Blogga

Vem gor en underhallsplan?

Vem gör en underhållsplan?

Alla föreningar, nya som gamla, ska upprätta en långsiktig underhållsplan. En bra underhållsplan: Utgör grunden till en god förvaltning av bostadsrättsföreningens fastighet eller fastigheter. Hjälper styrelsen att hålla koll på huset och eventuella markanläggningar som hör till fastigheten.

Måste man ha underhållsplan?

“ Slutsats: Det finns inget lagkrav på underhållsplan här, men tänk på att du måste hålla fastigheten i gott skick och anpassa underhållet utifrån en rad olika faktorer. Ett gediget och kunskapskrävande arbete, speciellt för fastigheter med kulturhistoriskt värde.

Vad kostar det att ta fram en underhållsplan?

Exempel på vad en underhållsplan kan kosta Flerbostadshus & BRF, ca 2500 m²: 20 000 – 50 000 kr. Priset brukar landa på mellan ca 5 – 40 kr/m². Ja, det är ett stort spann, men det är som sagt många olika faktorer som påverkar.

Varför är det viktigt med underhållsplan?

En underhållsplan är ett dokument där man sammanställer de underhållsåtgärder som ska utföras i framtiden. Fördelarna är flera. Risken för akuta oförutsedda utgifter minskar och den totala kostnaden för underhåll minskar eftersom tidig underhållsinsats oftast är billigare än en senare.

Vad ingår i drift och underhåll?

Det är viktigt att skilja underhåll från drift. Med drift menas fastighets- nära service som syftar till att övervaka och styra fastigheten. Underhåll ska i sin tur inte förväxlas med en investering som syftar till att öka fastighetens värde till skillnad från underhåll vars syfte är att bibehålla fastighetens värde.

Måste Brf ha underhållsplan?

För att besvara frågan om det är lag på att en BRF ska ha en underhållsplan blir svaret; Ja, nästan. Det står inte entydigt i någon lagtext att föreningen ska ha just en underhållsplan, emellertid berör flera lagtexter området och antyder att en underhållsplan bör finnas.

Är underhållsplanen offentlig?

För att slippa visa underhållsplanen lägger styrelserna fram som argument att medlemmar inte har någon laglig rätt att få se den. Det stämmer formellt, men det finns å andra sidan heller ingen laglig rätt för styrelserna att undanhålla den för medlemmarna.

Hur mycket kostar det att bo i ett hus?

Hur höga dessa kostnader är beror naturligtvis på hur hög förbrukning du har och var du bor i landet men generellt kan du räkna med omkring 30 000 – 40 000 kronor per år för en genomsnittsvilla. Viktigt att tänka på är att inte lita för mycket på den driftskostnad som står i bostadsannonsen.

Vad kostar en underhållsplan Brf?

Share this post