Rekommendationer

Hur bra skyddar jarnvitriol?

Hur bra skyddar järnvitriol?

Behandling med järnvitriollösning ger en färgning av träet, men inget nämnvärt skydd mot biologiska angrepp och inget som helst fuktskydd. Järnvitriol kan köpas i pulverform och blandas sedan ut med vatten i lämpliga proportioner.

När kan man måla med järnvitriol?

Järnvitriol kan ge en flammig yta om den utsätts för regn direkt efter målning innan den torkat in. Så snarare gäller det att tänka väderlek än någon fast temperatur. Om det är fukt eller frost i träet du ska måla kommer resultatet bli därefter.

Hur länge håller en fasad med järnvitriol?

Hur länge kan en fasad med järnvitriol hålla? – Lika länge som en obehandlad fasad, det vill säga minst 50 år, troligen längre. Naturligtvis beror det på kvalitén på virket. Gran är att föredra framför fur.

Hur ofta måla med Tjärvitriol?

Torktiden är kortare för Tjärvitriol än för våra övriga pigmenterade tjäror. -Hur många gånger ska jag måla? Måla minst två gånger för att få bästa vattenavvisande skydd och jämn färgton. Eftersom den första målningen ger ett bra skydd går det att vänta med den andra målningen i upp till ett år om du behöver.

Hur länge håller fasad med järnvitriol?

Hur behandlar man järnvitriol?

Järnvitriol skall inte strykas på virket förrän det sitter uppe på väggarna, annars finns risk för att man lägger på för mycket lösning och kulören blir ojämn.

Hur snabbt grånar järnvitriol?

Järnvitriolens egen grå kulör utvecklas nämligen inte förrän efter några månader, samtidigt som betsen försvinner. Obs! Järnvitriol skall inte strykas på virket förrän det sitter uppe på väggarna, annars finns risk för att man lägger på för mycket lösning och kulören blir ojämn.

När grånar järnvitriol?

Den grå färgen uppstår i kombination med väder och vind och är därför svårstyrd. Effekten kan bli mindre t ex under taksprång där sol, väder och vind inte når fram lika lätt. Tar man för stark järnvitriollösning blir ytan mörkt grå, nästan grön. Tar man i för lite blir det nästan ingen effekt alls.

Kan man spara järnvitriol?

Man kan inte spara järnvitriol färdigblandat, den liksom ”rostar”!

Vad är Tjärolja?

Tjärolja är en tunnflytande tjärolja baserad på Äkta Trätjära och finaste Balsamterpentin. Tjärolja tränger djupt ner i träet och förhindrar att träet torkar ut och spricker. Tjäroljan skyddar effektivt mot vatteninträngning och förlänger virkets nedbrytningsprocess.

Share this post