Frågor

Hur tar man isar en lamphallare?

Hur tar man isär en lamphållare?

Vid en av pilarna, antingen uppe eller nere, ska du nu se ett spärrbleck i botten av lamphållaren. Spärrblecket är en liten ”plåtläppe” på E14-sockeln. Den ska du trycka neråt med en smal skruvmejsel samtidigt som du vrider lamphållaren moturs för att få isär lamphållaren.

Hur jorda gammal lampa?

– Om du köpt en lampa med ojordad stickpropp och vill använda den i ett jordat uttag behöver du först lämna den till ett elföretag som får bygga om den till jordad. Du får alltså inte bara byta sladd och stickpropp från ojordad till jordad. Är olyckan framme kan delar av lampan bli strömförande, säger Per Samuelsson.

Hur byter man Lamppropp?

Inuti lampproppen är mittenstiftet jordledaren (gul- grön) och på vardera sida sitter fas (brun) och nolla (blå). Som dragavlastning används en skruv som vilar på kabelns ytterhölje. Lossa på dragavlastningen samt de tre skruvarna inne i uttaget så att kabeln lossar. Skruva upp locket på lampproppen av äldre standard.

Vad är dubbelisolerad kabel?

Dubbelisolerad innebär att alla ev. åtkomliga metalldelar i lampan har dubbel isolering mot spänningsförande delar. Det räknas som ett helt säkert skydd.

Får elektriker dra el hemma?

Egentligen är termen otillåten i ringaste laget, det är i själva verket (med vissa undantag som vi ska se) olagligt att utföra elarbeten i hemmet på egen hand och kan till och med ge fängelsestraff. Som bostadsinnehavare är man ansvarig för att el i bostaden är korrekt dragen av en behörig elinstallatör.

Hur montera Lampkontakt?

Används en stickpropp med ”öppna skruvar utan bricka” bör ledarna läggas till vänster om skallen så de inte kryper ut när skruvarna spänns. Jordledaren (gul/grön) måste anslutas till jordstiftet (ansluts det fel är det förenat med livsfara). Kontrollera därför noga vilket stift som är märkt med jordsymbolen.

Share this post