Allmänning

Varfor har jag ingen strom?

Varför har jag ingen ström?

Om hela huset saknar ström ligger orsaken troligen utanför din kontroll. Felanmäl till elverket som äger ledningarna. Om delar av huset är utan ström är det läge att kolla säkringarna i huset, liksom säkringarna till och från huset. Stäng alltid av all apparatur till den trasiga säkringen innan du byter säkring.

När kan det bli farligt om det blir ett stort strömavbrott?

Försök aldrig att själv åtgärda ett strömavbrott genom att öppna och skruva i elektrisk utrustning, eftersom elen kan komma tillbaka när som helst utan förvarning. Då blir den elektriska utrustningen spänningsförande och därmed livsfarlig.

Finns ingen ström?

Kolla om elen gått överallt eller bara i vissa delar av anläggningen. Om du är delvis utan el så kan det vara en säkring som har gått, antingen en mätarsäkring på mätartavlan eller en vanlig säkring i elcentralen. Är du helt utan el så prova testknappen på jordfelsbrytaren eller slå på den.

Hur länge får det vara strömavbrott?

Enligt lagen är det förbjudet med elavbrott som är längre än 24 timmar. Har du drabbats av ett avbrott som varat längre än 24 timmar vill vi att du anmäler det till Ei.

Vad händer om en fas går?

Om säkringen nu håller så ligger förmodligen felet i någon av de apparater som varit anslutna. Koppla in dem en efter en med en intervall så kan du se vilken apparat det är som löser ut säkringen. Om säkringen går fast alla kontakter är urdragna så ligger felet förmodligen i den fasta installationen.

Varför går en fas hela tiden?

Överbelastning som orsak till att säkring löser ut Överbelastning uppstår när för stor ström leds genom en ledning. Är många värmealstrande produkter igång samtidigt på samma säkring, exempelvis tvättmaskin, diskmaskin, vattenkokare etc, så kan det vara orsaken till en överbelastning vilket gör att säkringen löser ut.

Varför funkar inte elen?

Slå till jordfelsbrytaren igen. Återställ därefter en säkring i taget tills att jordfelsbrytaren återigen löser ut. Felet har du därmed lokaliserat till den säkring som sist återställdes. Om jordfelsbrytaren löser ut igen innan några säkringar återställts så betyder det att felet finns i eller före centralen.

Vad är Mätarsäkring?

Huvudsäkring (mätarsäkring) är den säkring eller motsvarande överströmsskydd som sitter på inkommande servisledning i kundens mätarskåp. För kund med säkringstariff är det huvudsäkringen som bestämmer kundens abonnemangsavgift.

Share this post