Rekommendationer

Vad ar en ballast Xenon?

Vad är en ballast Xenon?

Ballasten är en viktig komponent som möjliggör att xenonljus fungerar på ett korrekt sätt. I decennier har ballaster använts flitigt inom Xenon-belysning allt eftersom Xenon-tekniken har ökat i popularitet. Xenonlampa och ballast är länkad med en specifik kod för att förhindra kompatibilitetsproblem.

Hur byter man xenonlampa?

Att byta xenonlampor är faktiskt inte svårare än att byta vanliga glödlampor. Svårigheten ligger snarare i hur komplicerat det är komma åt lamporna. På vissa bilmodeller är det plättlätt och på andra så dumt att man måste montera ned stötfångaren och/eller delar av fronten.

Vad innehåller Xenon lampor?

En Xenonlampa är en typ av ljuskälla där själva ljuset som skapas görs genom ett urladdningsrör som har fyllts med olika gaser som finns för att underlätta bildandet av en ljusbåge. Det är bland annat ädelgasen Xenon som arbetar tillsammans med metallsalter som utsänder ljusenergi vid ljusbågens jonisering.

Vad har ballasten för funktion?

En ballast är ett verktyg till lysrör, PL-lampor och andra gasurladdningslampor. Ballasten gör så att spänningen går upp så mycket som möjligt för att lampan ska sätta igång. Den ser också till att spänningen håller sig inom normen så att lampan kan fortsätta lysa.

Hur vet man om bilen har Xenon lampa?

Hur man vet att man har xenonlampor i sin egen bil kan man enkelt kolla dels öppna huven och kolla vad de står uppe på strålkastaren. En xenonstrålkastare brukar vara märkt med ”HID” som står för High Intense Discharge alltså en högintensiv urladdning.

Får man byta xenon till LED?

Svar: Om man byter ut den ursprungliga ljuskällan på befintlig dim- eller halvljusstrålkastare till en annan typ av ljuskälla, exempelvis från Halogen till LED eller från Xenon till LED, så är det en otillåten ändring som medför att bilen underkänns med krav på efterkontroll.

Måste man byta båda xenon?

Och nej, man behöver inte byta båda lamporna – att en del sedan kanske väljer att göra det för att slippa den knappt märkbara nyansskillnaden är en helt annan sak. SBP’s regler gäller för att man inte ska kunna ha ex. en strålkastare med gult sken och en med vitt – inget annat.

Share this post