Rekommendationer

Hur vet man vilket vevparti som passar?

Hur vet man vilket vevparti som passar?

Om du tillbringar flera timmar i sadeln och tar dig an branta stigningar så är tredubbla vevpartier perfekta tack vare mångsidigheten. Om du däremot cyklar mer nedför exempelvis så passar enkla eller dubbla vevpartier bättre när det kommer till växlarna och användande av en kedjeguide.

När byta vevlager cykel?

När måste jag byta vevlager? Vevlager behöver bytas ut när du märker att det inte rullar smidigt längre. Det knarrar, gnisslar, kärvar eller kanske finns det ett litet glapp; alla dessa är indikatorer på att det är dags att kolla komponenterna. Det är förstås också möjligt att du bara vill uppgradera din cykel.

Vilket håll vevlager?

För drivsidan ska du gänga ut lagret medsols, och på icke-drivsidan ska du gänga ut lagret motsols.

Hur mäta Vevarmslängd?

Men beroende på hur lång du är kan det löna sig att byta vevarmslängd. Här kommer en smart kom-ihåg-tabell som kan användas för att hitta rätt längd. Vevarmens längd mäts från mitten av fästbulten till mitten på pedalens monteringshål. Längden finns normalt stämplad på baksidan av vevarmen.

Hur mäter man vevlager cykel?

När du då väljer ditt vevlager behöver du bara mäta ”vevlagerlängden” på ditt tidigare vevlager, och sedan välja den axellängd som passar med ditt nya vevparti. Om det på vevpartiet står att inbyggningsmåtten är ”plant” så passar den till ca. 113-115 mm axellängd.

Vad kostar det att byta vevlager?

Personlig service Certifierade mekaniker Korta väntetider Reservdelar från kända varumärken

SERVICEPAKET
Byte av vevlager 400 kr
Byte av vevparti 400 kr
Byte av drivpaket Avser vevparti, kedja, klingor, trissor (exkl. material) 800 kr
Byte av kedja och kassett 500 kr

Hur byter man kedjeskydd på cykel?

Roterande kedjeskydd Dessa skydd monteras vanligtvis på centrumbulten på vevpartiets yttre drev. Börja därför med att lossa på bulten och plocka bort det befintliga skyddet. Sätt sedan dit det nya kedjeskyddet och skruva tillbaks bulten. Svårare än så är det inte!

Hur tar man bort trampor?

Med det sagt så använder du pedal- eller insexnyckeln för att få loss pedalerna. Vänster pedal lossas genom att du vrider nyckeln medurs, medan höger pedal lossas genom att du vrider nyckeln moturs. Har du svårt att lossa pedalerna, kan du med fördel applicera lite olja vid gängan.

Hur ofta bör man smörja cykelkedjan?

Cyklar du varje dag är det lämpligt att kolla kedjan ett par gånger i veckan och smörja upp vid behov. Har du cyklat i regn kan du med fördel torka av kedjan och smörja upp den. En ren och smord kedja har mer än dubbelt så lång livslängd som en torr kedja. På marknaden finns många bra tvätt och smörjmedel.

Hur smörjer man en cykelkedja?

Smörja cykelkedja – steg-för-steg

  1. Rengör drivlinan från smuts och gammal olja.
  2. Torka av och se till att drivlinan är torr.
  3. Lägg på ny olja på insidan av varje länk samtidigt som du trampar pedalerna baklänges.
  4. Badar kedjan i olja så torka av den med en torr trasa.

Share this post