Rekommendationer

Hur byggde man hus pa 1950 talet?

Hur byggde man hus på 1950 talet?

Fasaderna var ofta i trä, eller puts på det nya materialet lättbetong och fram emot slutet av 50-talet blev det vanligt med tegel. Annars förknippar många 50-talshus med eternitplattor (asbestcement). Fönstren var något indragna i fasaden. Funktionalismen (funkis) hade nu satt sin prägel på husen under många år.

Vad kostade det att bygga hus på 50 talet?

Här var tomterna stora – mellan 2 000 och 4 000 kvadratmeter – och husen placerades långt in i trädgårdarna för att invånarna inte skulle störas av varandra. En tomt med hus kostade 13 000–16 000 kronor och det fanns ett tiotal olika typhus att välja mellan.

Hur byggde man hus på 1960 talet?

Det typiska 60-talshuset är en enplansvilla i tegel. Nästan 90 % av alla enfamiljshus som byggdes under perioden, bestod av ett plan. Grunden var ofta gjuten, men även krypgrund användes flitigt. Olika fasadmaterial kontrasterades mot varandra och taket hade vanligtvis en flack lutning.

Hur man byggde hus förr i tiden?

De byggde långhus som var uppåt 20 meter långa. Virket de använde var timmer för husstommen och lera blandad med halm och kodynga som en vattentät beläggning på husväggarna. Mellanrummen mellan timmerstockarna fylldes med flätverk (ris och grenar), flätade över smala kvistar. Dessa långhus byggdes i mer än tusen år.

Hur byggde man hus på 1900 talet?

Material och färg invändigt Vid sekelskiftet 1900 och fram till omkring 1920-talet blev linoljemålad pärlspontpanel populär. Panelen användes såväl på snickerier som på tak och väggar. Taken var pappspända eller vävspända, det senare alternativet ansågs tåligare. Höga bröstpaneler blev också brukligt runt sekelskiftet.

Vad kostade en villa 1960?

En tomt kostade 4 000 kr, till det kom avgift för gatubyggnadskostnad och anslutning av el och vatten. Byggsatsen till huset i sig kostade 60 000 kr, exklusive betongpannorna till taket och exklusive inredning till övervåningen.

Vad kostade ett hus 1975?

1975 har konsumentprisin. dex ökat med 119 procent, dvs kontant- priset på det hus som 15 år tidigare kosta. de 50 000 kronor är nu 109 000 kronor, en ökning som ligger helt i takt med in- flationen i övrigt. Men när det gäller för- säljningspriset på ett sådant hus med 10.

Hur såg husen ut på 50 talet?

Hur byggde man hus på 30 talet?

På 1930-talet utformades husen också ofta med platta tak eller med flacka sadel- och pulpettak. Terrasser och balkonger blev vanligt. Räcken vid trappor och runt terrasser och balkonger gavs en lätt och ljus utformning och utfördes ofta i metall.

Share this post