Populära

Vad gor en kontaktor?

Vad gör en kontaktor?

En kontaktor fungerar likt ett relä, men är mer lämpligt för att styra starkare elektriska strömmar. Detta sker genom en högre kraft i aktiveringen, vilket minskar slitage och förebygger sammansvetsning av kontakterna. Kontaktorn manövreras av en styrspänning som antingen bryter eller sluter kretsen.

Hur mäter man en kontaktor?

Ett sätt att bedöma hur nära järnmättning en kontaktor är: Mata spolen med exakt sinusformad spänning (alltså inte spänning från elnätet, utan använd t ex en tongenerator + effektförstärkare), och lägg en lågohmig mätshunt i serie med den för att kunna se strömmens kurvform med oscilloskop.

När behövs motorskydd?

Det behövs normalt inte motorskydd för 1-fasmotorer. Dock så lär det ju knappast skada med extra skydd om det är rätt inställt. Jag brukar använda motorskydd om det finns sedan tidigare (om den går ställa in rätt) och sy imellan som du beskriver.

Vad är en Huvudkrets?

Den del där spolen sitter kallas styrkrets (anslutning 1 och 2). Dit ansluts det som ska styra kretsen. Delen med strömställaren kallas huvudkrets (anslutning 3,4 och 5). Dit ansluts det som ska styras.

Vad är hjälpkontakter?

En kontaktor är en omkopplare som typiskt styrs av en krets som används för att koppla en elektrisk strömkrets. En hjälpkontakt är en elektrisk strömbrytare som manövreras av en huvudanordning (såsom en strömbrytare) för signalering eller låsning.

Hur kopplar man en Hållkrets?

Tänk dig en strömbrytare kopplad till ett relä, men den spänning som reläet bryter/släpper fram fram är också kopplad till spolen, alltså, när reläet dragit mha att strömbrytaren släppt fram spänning så släpper reläet igenom styrspänning till sig själv, och följdaktligen kan strömbrytaren släppas och reläet stannar i …

Vad bör man tänka på vid val av motorskydd?

Mäter strömmen med tångamperemeter under normaldrift och ställer sedan in motorskyddet mellan uppmätt värde och märkström. Vinsten med detta är att när motorskyddet väl börjar lösa ut ställer jag upp motorskyddet till märkström och tar sedan reda på varför motorn drar mer ström.

Hur ska jag ställa in motorskydd?

Man brukar ju mäta strömmen vid normaldrift och sedan sätta motorskyddet ca 15% över max uppmätt värde, ändrar sig något senare (vattennivå, spänning mm.) så kan motorskyddet börja tjuvlösa.

Vad är skillnad mellan huvudkrets och styrkrets?

Vad betyder NC eller NO?

Den beskrivna kopplingen kallas NO (Normally Open). Kretsen är öppen (bruten) i normaltillstånd, men när detektorn (tryckknappen) påverkas blir kretsen sluten och ringklockan ger ljud ifrån sig. Motsatsen kallas NC (Normally Closed) och fungerar precis tvärtom.

Share this post