Blogga

Kan alla bilar ha takracke?

Kan alla bilar ha takräcke?

Merparten av alla bilar saknar både rails och fästpunkter på taket. Men det är inga problem, du kommer att kunna få på ett takräcke på bilen ändå! Både Thules och Menabos takräcken fungerar som så att de ställs på taket på bilen, för att sedan spännas fast med en gummi-lackerat fäste i stål i dörrkarmen på bilen.

Hur vet man vilket takräcke som passar?

Hitta rätt typ av takräcke På nyare bilmodeller hittar du ofta integrerade rails som sticker upp ett par centimeter och ligger som ett kors på taket. Fästpunkter är vanliga på halvkombi bilar – 4 luckor på taket. Innan du köper ett räcke, kontrollera vilken typ av fästsystem som finns på bilen och bredden på taket.

Hur placera takräcke?

Först av allt fäster du ett par takräcken på bilen, självklart har vi räcken som passar din bilmodell. När du monterar takboxen ovanpå takräckena ser du till att boxen hamnar mitt på taket för att undvika snedbelastning och krängingar vid hastiga svängar.

Hur långa brädor på takräcke?

Lasten får som max sticka ut 20 cm på sidorna. Om du ska köpa virke, paddla ut med kanoten eller åka på skidsemester, tänk på att lasten inte får sticka fram längre än till bilens framlyktor och inte mer än 1 meter bakom bilen. Allt som sticker ut bakom bilen ska märkas med något som är väl synligt och färgglatt.

Vad är integrerade Rails?

Dessa takräcken passar till bilar med integrerade rails, dvs rails som ligger kloss an taket på bilen utan luft emellan.

Kan alla bilar ha takbox?

Det beror på den maximala kapaciteten på din bil och din takbox. Takboxar från Thule har en lastkapacitet på cirka 75 kg och de flesta fordon har samma maxkapacitet. Kontrollera med din biltillverkare om det är så för din bil.

Vad är Dropplist bil?

Den klassiska och lättmonterade lasthållaren. Lasthållare till biltak med dropplist har tillverkats och utvecklats av Thule i över 30 år. Resultatet är en lasthållare som är mycket lättmonterad. För bilar med förhöjt tak finns Thule 952 och 953, och för minivans med högt tak finns Thule 420.

Hur långt fram ska takboxen sitta?

Om din takbox har någon typ av baköverhäng kan detta hindra bakluckan och hindrar dig från att enkelt kunna komma åt saker. Det är därför det alltid kommer att rekommenderas att placera takboxar mot fordonets framsida snarare än baksida.

Hur mycket kan man packa i en takbox?

Packa inte tunga saker i takboxen Tänk på att maxvikten är inklusive hur mycket din takbox väger med fästen. Skulle maxvikten vara 100 kg och din takbox väger 25 kg, får du alltså packa max 75 kg. Försök välja så lätta saker som möjligt i takboxen och tyngre packning i bilens bagageutrymme.

Hur fäster man brädor på takräcke?

Dra en grimsurrning från takräcket fram om lasten och tillbaka till räcket. Dra surrningen nära lasten och spänn fast ordentligt så att den trycks ned mot takräcket. Använd gärna spännband. Hela lasten måste klara en kraftig inbromsning.

Hur transportera virke?

Surra fast virket ordentligt Något som görs bäst med hjälp av spännband och spännare som lindas runt virket. På så sätt trycks virket ner mot flaket när du drar åt spännbandet. Tänk också på att använda minst två spännband, ett fram och ett bak. Allra helst bör du även använda ett spännband i mitten.

Vad har man Rails till?

Låg bränsleförbrukning är högprioriterat hos biltillverkarna idag. Utskjutande takrails ökar bränsleförbrukningen men även vindbruset och förmodligen är det därför de har de tagits bort. De nya låga railsen har också hål där fästkrokar kan monteras för att bära exempelvis takbok samt skid- och cykelställ.

https://www.youtube.com/watch?v=4ZyTA80bAQc

Vilka bilar klarar Taktält?

Vad har du för bil till taktältet? Taktält går att montera på de allra flesta bilar – från porsche till pickup. Har du en mindre bil så ska du välja ett mindre och lättare taktält, till exempel vårt Åreskutan tvåmanna med 140 centimeter bred madrass.

Kan man sätta takräcke?

För att smidigt kunna lasta på en takbox behöver du självklart takräcken men hur du monterar dessa takräcken kan ju skilja sig åt väldigt mycket beroende på vilken bil du har. Men det finns ändå några viktiga saker att tänka på. – Enklast är att montera fötterna på röret först.

Kan man ha vilken takbox som helst?

När du väljer takbox behöver du först och främst fundera ut vilket behov du har. Om du behöver lasta in längdskidor i boxen så behöver du välja en lång takbox. Klarar du dig med moderna slalom/carvingskidor eller om du bara ska ha packning i så fungerar det oftast med en kortare takbox.

Hur vet jag om takboxen passar?

Det är viktigt att kontrollera hur stor last din bil klarar av på taket. En bra tumregel är att en bil klarar cirka 100 kg på taket men då behöver du räkna bort cirka 25 kg för takbox och räcke. Därmed blir det cirka 75 kg kvar till väskor och annat på taket.

Hur mycket vikt klarar takräcke?

I bilens användarhandbok står maximal vikt för vad som får fraktas på taket. Oftast får du inte lasta mer än totalt 75–100 kilo, inklusive räcke/box. Allt för tung last ovanpå bilen förändrar bilens köregenskaper eftersom bilens tyngdpunkt höjs.

Hur mycket vikt tål ett biltak?

Hur mycket man får packa på bilens tak varierar mellan50-100 kg, den vikten inkluderar både takräckets och takboxens vikt. Kolla i instruktionsboken för att ta reda på exakt vad som gäller för din bil.

Share this post