Blogga

Far man ha stickkontakt till tvattmaskin?

Får man ha stickkontakt till tvättmaskin?

Följ tillverkarens anvisningar Vissa tvättmaskinstillverkare tillåter att stickproppen klipps bort. Det ska i så fall stå uttryckt i tvättmaskinens dokumentation. Om tillverkaren inte tillåter det så behöver du istället få ett jordat uttag som skyddas av jordfelsbrytare installerat där du vill ha tvättmaskinen.

När krävs det jordfelsbrytare som tilläggsskydd?

1994 blev det krav på att det måste finnas jordfelsbrytare med 30 mA märkutlösningsström som tilläggsskydd i husets särskilt utsatta delar. Det gäller exempelvis för eluttag i badrum och för de eluttag som finns utomhus. Och år 2000 kom kravet att alla nybyggda hus måste ha ett heltäckande jordfelsbrytarskydd.

Vad är Utlösningsströmmen för brandskydd?

Vad är utlösningsströmmen för brandskydd på för nivå? När skyddar jordfelsbrytaren? Om höljet på en apparat blir spänningsförande och strömförande. Om man kommer åt spänningsförande delar inuti en elapparat.

När krävs Jfb?

4 kapitlet 4 § ELSÄK-FS 2008:1 ställer krav på att uttag skyddas av jordfelsbrytare inomhus i bostäder, daghem, förskolor, grundskolor och fritidshem. Utöver detta så finns en allmän fordring i SS 436 40 00 utgåva 3, på att uttag upp till 32 ampere som används av lekmän ska skyddas av jordfelsbrytare.

Hur svårt är det att koppla in en tvättmaskin?

Denna tjänst är tänkt för dig som vill ha hjälp att installera en tvättmaskin där det redan är förberett för anslutning av el, vatten och avlopp. Om du behöver hjälp att installera en tvättmaskin där det inte finns anslutningar rekommenderar vi dig att i stället kontakta en elektriker och/eller rörmokare.

Får man sätta upp eluttag?

Man får byta proppar och säkringar. Man får montera skarvsladdar och reparera eller byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Det är också tillåtet att byta ut strömbrytare och vägguttag på högst 16 ampere och man får byta ut fast installerad armatur, dock ej i badrum.

Hur kopplar man el till tvättmaskin?

De flesta tvättmaskiner i bostäder ansluts med stickpropp. Finns det inte ett eluttag där du vill ha tvättmaskinen, kontakta ett elinstallationsföretag. Var noggrann med att tvättmaskinen du köper är CE-märkt, och följ tillverkarens anvisningar för installation och användning.

Varför inte förlängningssladd till tvättmaskin?

Att ansluta tvättmaskinen med en förlängningssladd är tillåtet, givet att det är en sladd som är avsedd för ändamålet. I badrum ska dock inte förlängningssladd användas.

Vad gäller vid installation av tvättmaskin?

För att en tvättmaskin ska få installeras i köket behöver golvbrunn och vattenlarm finnas. Ett alternativ om detta saknas är även i detta fall en vattenfelsbrytare. Ett ytterligare krav är att golvet som tvättmaskinen står på är vattentåligt.

Vad kostar det att dra in el till tvättmaskin?

Ett riktpris för installation av tvättmaskin är mellan 1000 – 2 500 kr om ingen elektriker behövs. Är arbetet mer avancerat kan priset för installation ligga på upp till 5-7 000 kronor, inklusive material. Du kan använda ROT-avdrag för att få en reducering av arbetskostnaderna med 30 %.

Varför inte skarvsladd?

Slitna skarvsladdar eller skarvsladdar med dålig kontakt kan öka faran för elstötar och brand. Om du kopplar apparater med för stor effekt till skarvsladden kan den överhettas, vilket leder till brandfara eller att säkringen går.

Får man ha skarvsladd i badrum?

Dra inte in en skarvsladd i badrummet Om badrummet saknar eluttag ska du inte dra in en skarvsladd som är ansluten i ett eluttag i ett annat rum, till exempel för hårfön eller tvättmaskin. Det är farligt och kan leda till olyckor, eftersom det finns risk att uttaget inte skyddas av jordfelsbrytare.

Hur fästa Avloppsslang tvättmaskin?

Montera slangen i slanghållaren och fäst sedan denna på väggen så att avloppsslangen hamnar i spilltratten. För att ansluta vattnet behöver du antingen en blandare med separat avstängningsventil för tvättmaskin eller en separat ventil för avstängning av vattnet.

Att installera en tvättmaskin är i dag en relativt enkel sak. De båda slangarna för vatten och avlopp följer med och kan enkelt monteras. Det är dock viktigt att tänka på säkerheten. ”De flesta har sin tvättmaskin i ett rum där det finns en golvbrunn.

Share this post