Blogga

Hur far man lattast bort en stubbe?

Hur får man lättast bort en stubbe?

Så går det till att ta bort stubbar

  1. Gräv runt stubben och frilägg rötterna med spaden.
  2. När rötterna är frilagda (inte de allra djupaste), hugger du av dessa med yxan.
  3. Under själva stubben är rötterna riktigt kluriga att komma åt, här är det bättre om du kapar med en sticksåg eller en fogsvans.

Hur mycket väger en stubbe?

Stubbar från träd med 30 cm diameter väger ungefär 100 kg och stubbar från träd med 15 cm diameter väger ungefär 20 kg. Grovt skattat så utgör stubben + de grövre rötterna ca 20 % av trädets totala biomassa (finrötter ej inräknade).

Vad kostar det att ta bort en stubbe?

De flesta stubbfräsare beräknar priset utefter antalet stubbar som finns på marken. Startpriset är ca 800-1200 kronor för första stubben och sedan 200-400 kr per varje extra stubbe. Ett annat sätt att prissätta tjänsten på är kronor per centimeter av stubbens diameter och startkostnaden är då ca 700-800 kronor.

Vad göra med en stubbe?

Du kan välja att låta stubbarna vara som de är, eller så kan du polera, måla eller slipa dem beroende på vad de ska användas till och hur de ska placeras i bostaden. De mindre trästubbarna, som passar bra som små bord, pallar och dekoration, kan du faktiskt själv gå ut och hitta och ta med hem.

Varför räknas stubbar som farligt avfall?

Stubbar grävs upp och kan bli ett bekymmer i samband med byggprojekt. En stubbe som grävs upp, för att bereda plats för exempelvis ett hus eller en väg, är i svenska myndigheters ögon avfall. Trots att materialet är helt naturligt får stubben inte hanteras hur som helst.

Vem tar bort stubbar?

En stubbfräs är en maskin som slipar bort stubbar, vilket är vad professionella använder när de tar bort stubbar. Det finns möjligheter att hyra en stubbfräs själv men det kan kosta dig 1000-2000 kronor om dagen.

Kan trattkantareller växa på stubbar?

Den är smaklös, doftar ingenting och växer på murket trä, vid stubbar och myrstackar.

Share this post