Rekommendationer

Hur man gor en limfog?

Hur man gör en limfog?

Att tillverka en limfog.

  1. Utgå ifrån en 50 mm tjock planka.
  2. Räkna ut antal stavar som går åt till limfogen. det vill säga limfogens ofärdiga bredd.
  3. Minsta längd 400 mm. Det är minsta måttet vi får köra i maskinerna.
  4. Stavarnas bredd är plankans tjocklek.
  5. Tjockleken på stavarna är limfogens färdiga tjocklek + 10 mm.

Vad är en limfog?

Limfog används bland annat vid trapptillverkning och olika byggprojekt. Sammantaget är limfog olika skivor av trä som tillverkats av lamellstavar. Om du pressar ihop lameller väldigt hårt och därefter limmar fast de i varandra så pass nära att fibrerna parallellt står bredvid varandra får du vad som kallas för limfog.

Hur limmar man en limfog?

För att få en hållfast limfog är det naturligtvis viktigt att du väljer ett lim som är lämpat för de ytor som ska limmas. Men det finns också andra detaljer som är minst lika viktiga för ett lyckat resultat. Ytorna måste vara noggrant rengjorda för att limmet ska ha en chans att ”bita” fast i materialet.

Vad är Limfogskiva?

Vad är en limfogskiva? En limfogskiva eller limträskiva består av ihoplimmade trästavar, så kallade lameller. Man brukar därför säga att limträ är stavlimmat. En limträskiva kan göras av många olika träslag, som limträ bok eller limträ ek, men limträ furu är det absolut vanligaste.

Hur stark är en limfog?

Vill du ha en så stark limfog som möjligt ska du överlappsfoga hellre än att limma ända mot ända. Bäst är att ha med limningen i konstruktionsprocessen så tidigt som möjligt så att du kan designa därefter. Stora detaljer med långa limfogar kräver lång öppentid på limmet.

Vad används limfog till?

Limfog i furu och gran är vanligast. De är lätta att såga, fräsa, borra, skruva och spika i. De är färdiga för målning eller annan ytbehandling. Med limfog kan man snickra egna möbler och inredningar för bostaden, fritidshuset, balkongen, hobbyrummet eller för barnens rum.

Varför limfogar man?

Med limfog får man ett bra sammansatt trä som ändå behåller ”trälooken”, som många vill behålla när det gäller snickerier av möbler eller annan inredning. Särskilt enkelt är träet att borra, spika eller på annat sätt behandla med såväl verktyg som ytbehandlingar.

Share this post