Trendig

Vilken funktion fyller jord i det jordade uttaget?

Vilken funktion fyller jord i det jordade uttaget?

Om det uppstår ett fel i maskinen (t. ex. isolationsfel eller kortslutning) som gör höljet spänningsförande, leds strömmen bort från höljet till jord genom skyddsledaren. I det här fallet finns ingen last som begränsar strömmen, vilket gör att säkringen löser ut.

Hur vet man vad som är jord och nolla?

Vill du ha reda på exakt vilken jord och vilket näringsinnehåll du har bör du skicka in en jordanalys till något laboratorium, se gula sidorna i telefonkatalogen.

Varför byta elcentral?

Fördelar med att byta elcentral. En modern elcentral reagerar blixtsnabbt och slår ifrån strömmen på bråkdelen av en sekund om så behövs. Genom att byta elcentral minskar du alltså risken för olyckor avsevärt. Moderna elcentraler är lättare att hantera och har fler funktioner än äldre modeller.

Varför ska man inte blanda jordat och ojordat?

Före 1994 fanns undantag från kravet om jordning i bland annat bostadsrum och därmed jämförliga torra rum med isolerande golv. Det är normalt inte tillåtet att blanda jordade och ojordade uttag i rum. För kök installerade före 1994 saknas dock ibland jordade uttag vid matplatsdelen, medan köksdelen är jordad.

Kan man sätta Ojordad lampa i jordat uttag?

– Om du köpt en lampa med ojordad stickpropp och vill använda den i ett jordat uttag behöver du först lämna den till ett elföretag som får bygga om den till jordad. Du får alltså inte bara byta sladd och stickpropp från ojordad till jordad. Är olyckan framme kan delar av lampan bli strömförande, säger Per Samuelsson.

Hur kan man skilja ett jordat vägguttag från ett ojordat?

Skillnaden på jordade och ojordade uttag är att de är kopplade på olika sätt. Jordade uttag används ofta i kök, badrum och andra platser där fukt kan finnas eftersom att de är säkrare än ojordade uttag. Jordade och ojordade uttag får aldrig blandas i samma rum.

Share this post