Allmänning

Vad gor man innan man satter in protetiska konstruktioner?

Vad gör man innan man sätter in protetiska konstruktioner?

Urtaget i kronan skapar också plats för den reciproka klammern och man får en smidig konstruktion. Om en krona ska göras och ingå i en tänkt partialprotes, gör man den alltid som en urtagskrona. Urtagskronan kan göras på indikationen att det behövs ocklusal avstödning på till exempel 3:or i överkäken.

Hur ser en Stifttand ut?

Denna pelare utformas så, att den både går ned i roten med ett anpassat stift och dessutom ersätter den saknade tandvävnaden ovanför roten så att en krona lätt kan fästas på konstruktionen. Pelaren cementeras fast i tanden med ett cement, vanligen av typen plast- eller zinkfosfatcement.

Vad är Endokrona?

En endokrona är en krona som fästs genom en ”urhålning av kavum” i en rotfylld tand. Det kan vara ett bra alternativ när en rotfylld tands koronala substansförlust är ringa men ändå tillräcklig för att slippa pelarförse tanden.

Hur sitter en Stifttand fast?

Kronan ges samma form som en tand. Om nerven i tanden är inflammerad eller skadad måste tanden rotfyllas. För att sedan kunna fästa en krona på roten, måste man ibland först göra ett stift som sätts fast i roten och som kronan sedan fästs på.

Vad kostar det att göra en Stifttand?

I regel brukar en tand kosta någonstans mellan 20 000 – 30 000 kronor att ersätta, exklusive eventuella rabatter och bidrag från det statliga tandvårdsstödet. Om det rör sig om ett omfattande ingrepp där flera tänder måste ersättas blir priset vanligtvis billigare per tand.

Hur lång tid tar det att göra en tandkrona?

Det färdiga avtrycket skickas därefter till ett tandtekniskt laboratorium där de använder avtrycket för att tillverka en krona. Färgprovet sker antingen på kliniken eller hos laboratorietekniker. Det tar vanligtvis mellan 1-2 veckor för teknikern att producera kronan.

Hur sätter man dit en krona?

En krona är en konstgjord del av en tand som täcker större delen av tanden som en hätta. Kronan fästs på den nedslipade tanden med ett så kallat cement, ett keramiskt material som håller den på plats.

Vad betyder Underskär?

Skär, eller båda, är en övervattensklippa, mindre klippö eller bergig ö i havet. Också undervattensgrund kan avses.

Vad är en helkeramisk krona?

Helkeramiska tandkronor och tandbroar fungerar som riktiga tänder. Ibland kan en tandkrona ha förstörts, försvagats eller blivit missfärgad pga karies, frakturer eller större gamla fyllningar. För att förlänga tandens liv eller förbättra utseendet, rekommenderar vi att tanden förses med en helkeramisk krona.

Share this post