Blogga

Far man sjalv sta for eventuella anpassningar i bostaden nar man har en funktionsnedsattning?

Får man själv stå för eventuella anpassningar i bostaden när man har en funktionsnedsättning?

Lag (2019:983) . Av 5 § lagen om bostadsanpassningsbidrag framgår att bostadsanpassningsbidrag endast lämnas om sökta åtgärder är nödvändiga för att bostaden ska vara ändamålsenlig för personen med funktionsnedsättning.

Vem kan få bostadsanpassningsbidrag?

Om du har en funktionsnedsättning och behöver göra anpassningar i din permanentbostad för att leva ett självständigt liv kan du i vissa fall få bostadsanpassningsbidrag. Bidraget omfattar i princip alla typer av funktionsnedsättningar, till exempel rörelsenedsättning, nedsatt syn, utvecklingsstörning eller allergi.

Vem beviljar bostadsanpassning?

Ibland gör någon från kommunen ett hembesök för att se hur din bostad ser ut. Sedan fattar kommunen ett beslut. Kommunen är skyldig att ge dig den hjälp du behöver för att kunna söka bidraget. Det varierar hur olika kommuner hanterar ansökningar om bostadsanpassning och hur de tolkar bestämmelserna.

Hur kan man få Tandvårdsbidrag?

Den 1 juli varje år får du ett allmänt tandvårdsbidrag. Det finns som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan: Från och med det år du fyller 24 till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år. Från och med det år du fyller 30 till och med det år du fyller 64 är bidraget 300 kronor per år.

Vem ansvarar för handikappanpassning?

Kommunen ska hjälpa dig Kommunen utreder ditt ärende efter att de har fått din ansökan. Ibland gör någon från kommunen ett hembesök för att se hur din bostad ser ut. Sedan fattar kommunen ett beslut. Kommunen är skyldig att ge dig den hjälp du behöver för att kunna söka bidraget.

Hur mycket kan man få i Bostadsanpassningsbidrag?

Bostadsanpassningsbidrag lämnas som huvudregel med ett belopp (kontantbidrag) som motsvarar skälig kostnad för åtgärderna. Under menyrubriken ”Vem gör vad” kan du läsa mer om vem som gör vad i ett kontantbidragsärende.

Vad menas med bostadsanpassning?

Bostadsanpassningsbidrag är till för att man ska ha möjlighet till ett självständigt liv i sitt eget hem om man har en funktionsnedsättning. Om man bor permanent i sin bostad kan man få detta bidrag för att anpassa bostadens fasta funktioner, till exempel kök eller badrum.

Måste en butik vara handikappanpassad?

Du som butiksägare är skyldig att se till att din butik är tillgänglig och kan användas av alla, även personer med olika funktionsnedsättningar.

När hjälper SOC med lägenhet?

Ibland kan soc hitta andra lösningar för dig som är över 18 år och inte kan bo kvar hemma. Till exempel att du får bo i en jourlägenhet, på hotell eller vandrarhem. Ibland kan de hjälpa till så du får en egen lägenhet där du kan bo en längre tid.

Hur kan stödet för anpassningar inom boende?

Den som har en funktionsnedsättning kan ha rätt till ekonomiskt bidrag för att anpassa sin bostad för att kunna leva ett självständigt liv. Rätten till bidrag regleras i lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag och täcker skäliga kostnader för anpassningen. Det är kommunerna som ansvarar för bidraget.

Share this post