Blogga

Varfor mansardtak?

Varför mansardtak?

Fördelar med mansardtak Ett mansardtak passar bra med takkupor, det ger ett mer exklusivt utseende samtidigt som det kommer in mer ljus i vindsvåningen. En annan fördel med mansardtak är att takformen fungerar bra med olika typer av takbeläggningar. Det går utmärkt att lägga såväl tegel som betong, plåt och shingel.

Varför sadeltak?

Fördelar med ett sadeltak Man får ett utrymme på vinden som kan användas för förvaring eller så kan man isolera och inreda vinden. Tack vare att taket oftast har en lutning på minst 45 grader så rinner snö och vatten av enkelt. Åstak har ofta en optimal lutning för installation av solceller.

Varför valmat tak?

Förutom att valmade tak är vackra och traditionella finns det många andra fördelar med taktypen. Bland annat skyddar ett valmat tak huset bättre mot regn och vind eftersom taket klär in kortsidorna. Det går dessutom att lägga i stort sett vilken takbeklädnad som helst.

Varför brutet tak?

Fördelar med ett brutet tak Gör det möjligt att nyttja bostaden hela (nästan) yta. Finns möjlighet att bygga en så kallad mansardvåning. Går att använda olika typer av material. Tegel, betong, plåt eller shingel.

Hur ser ett sadeltak ut?

Sadeltak är två obrutna takfall som sitter ihop i taknocken och sluttar åt varsitt håll. En vinkel på 45 grader är vanligt. Sadeltak kallas ibland även för kroppåstak. Det är den vanligaste takformen i traditionell svensk arkitektur.

Vad betyder valmat?

Ett valmat tak eller valmtak (av tyska Walmdach, besläktat med wölben ’välva’) är ett tak som har takfall även mot husets kortsidor; ett komplett valmat tak ersätter husets gavel. Taket har alltså takfall på alla fyra sidor.

Vad är taklutningen?

Gör så här för att få fram takets lutning i grader: Minska så det största talet (A) med det minsta (B); ex. 157 – 112 = 45 cm, vilket anger hur mycket taket höjer sig per meter. Se i tabell till höger för att få fram gradtalet: 45 cm = 24° taklutning.

Share this post