Populära

Vad ar Genomstansning?

Vad är Genomstansning?

Genomstansning är ett plötsligt brott som uppstår när ett pelardäck överbelastas och en konformad del av däcket stansas ut (O’Brien, Dixon, 1995).

Vad är en Pålplatta?

Pålplattan kommer få lasteffekter på grund av de yttre påförda lasterna. Såväl en dimensionerande tvärkraft som ett dimensionerande moment kommer att beräknas under denna del. Det dimensionerande momentet för en pålplatta beräknas vid ett snitt alldeles invid pelarens yttersida, se Figur 4.2.

Hur kan man minska risken för Genomstansning av betongbjälklag?

Ett sätt att minska risken för att ett genomstansningsbrott i ett pelardäck skall få katastrofala följder är att även förse plattan med tryckarmering genom den antagna brottpyramiden. Denna armering kan verka som ett upphängningsnät och föra över viss last efter det att brott har inträffat (se figur 2.8).

Vad är Skjuvkraft?

Skjuvning, eller skjuvtöjning, är en deformation utan volymändring. Den definieras som vinkeländringen skapad av deformationen. Skjuvning kan enbart uppstå i fasta ämnen. Fluider kan påverkas av skjuvkrafter men såvida fluiden inte stöds av sidoväggar, leder detta till att fluiden deformeras, dvs.

Vad är Snittkrafter?

Snittkraft: de krafter som verkar på balken då man ”snittar” den. De snittkrafter som finns i en balk är: tvärkraft, V(x) & enhet N. Gerberbalkar.

Vad är Friktionspålar?

Friktionspåle: Friktionspålar använder sig av sidogående krafter för att stötta byggnaden, särskilt i sandjordar. Desto djupare ner i marken de går, desto mer inbäddade blir de och desto mer överför de belastningen från byggnaden till marken runtomkring pålarna. Kohesionspåle: Kohesionspålar används i lerjordar.

Vad är Kohesionspålning?

Kohesionspåle. Kohesionspålar används i lerjordar som är av så stor mäktighet att neddrivning till berggrunden inte är möjligt. Lasten från byggnaden tas upp av kohesionskrafterna mellan pålens mantelyta och leran.

Vad innebär Skjuv och när uppstår det?

En skada i huden eller underliggande vävnad Skadan uppstår när närings- och syretillförseln försämras på grund av ett tryck eller tryck i kombination med att huden förskjuts mot den underliggande vävnaden, så kallat skjuv.

Vad betyder Skjuv?

Skjuva kan bland annat beskrivas som ”skuffa, putta, föra, skjuta (något från en viss plats)”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skjuva samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Share this post