Rekommendationer

Hur gar en brottsplatsundersokning till?

Hur går en brottsplatsundersökning till?

Att samla tekniska bevis vid grövre brott, bland annat vid mord, är det i stället kriminaltekniker som gör. Brottsplatsundersökarna letar efter och säkrar spår efter gärningspersoner. Spåren kan vara i form av till exempel sko- och/eller fot-, hand- och fingeravtryck, verktygsspår, blod- eller salivspår.

Vad betyder brottsplatsen?

Brottsplatsundersökning görs för att säkra spår Det är i första hand lokala brottsplatsundersökare som åker ut och säkrar spår vid bostadsinbrott. Grövre brott tar kriminaltekniker hand om. blod- eller salivspår.

Hur fungerar kriminalteknik?

Vad gör en kriminaltekniker? Kriminaltekniker undersöker brottsplatser och säkrar forensiska spår, allt ifrån dna till fingeravtryck, kläder, vapen och narkotika.

Vad innebär det att bli anhållen?

En person får anhållas i avvaktan på att domstol ska pröva en fråga om häktning. En person får också anhållas om det är av stor vikt för utredningen. Ett beslut om att anhålla någon fattas av åklagare.

Hur inleds en förundersökning?

En förundersökning, det vill säga en brottsutredning, ska inledas så snart ett brott har kommit till polisens kännedom. Förundersökningen har två syften. Den ska dels utreda vem som kan misstänkas för brottet, dels bedöma om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal.

Hur vet man om man är skäligen misstänkt?

Vad som utgör konkreta omständigheter för att anses som ”skäligen misstänkt” har i litteratur tolkats som att det ska röra sig om omständigheter som har viss styrka (jämfört med att det för sannolika skäl ska finnas omständigheter som tydligt talar för att personen har begått brottet).

Hur arbetar en kriminaltekniker?

En kriminaltekniker är en person som är anställd vid en forensisk sektion inom Polismyndigheten och som arbetar med att undersöka brottsplatser för att hitta bevis som används vid brottsutredningar. Det kan till exempel röra sig om fingeravtryck, DNA (biologiska spår), skospår eller spår efter verktyg.

Vad är ett inbrott?

Inbrott kallas det när någon tar sig in i någon annans låsta utrymme, till exempel någon annans låsta hus eller affär och begår stöld. Om det är i någons bostad, betecknas det som grov stöld. Om inget stjäls, talar man om olaga intrång om det rör sig om en affärslokal och hemfridsbrott om det rör sig om en bostad.

Vad gör polisen på en brottsplats?

Polisens arbete på brottsplatsen När polisen utreder misshandel är det liksom vid andra brott viktigt med uppgifter från den utsatta och vittnen, och att säkra spår vid brottsplatsen. Det är också viktigt att komma igång med utredningen så snabbt som möjligt, till exempel förhör och brottsplatsundersökningar.

Måste man vara polis för att bli kriminaltekniker?

För att bli antagen till kriminalteknisk grundutbildning krävs nämligen att du har en anställning vid en regional forensisk sektion inom Polismyndigheten. Majoriteten av kursdeltagarna på kriminalteknisk grundutbildning har polisiär bakgrund. Det innebär alltså att du först ska bli polis.

Kan ibland anhållas?

Betydelse: Nödga någon att stanna, för att redogöra för sig eller uppfylla ens begäran; äfven fasttaga, gripa.

Vem beslutar om en person ska anhållas?

När polis griper en misstänkt person för ett brott anmäls gripandet till åklagare och polisen håller förhör med personen. Efter förhöret beslutar åklagaren om personen ska anhållas, det vill säga vara fortsatt frihetsberövad, eller om han eller hon ska försättas på fri fot.

Share this post