Frågor

Kan bestallaren vanda sig till annan entreprenor for att fa ett ata arbete utfort?

Kan beställaren vända sig till annan entreprenör för att få ett äta arbete utfört?

2 § 3 tvungen att utföra ÄTA-arbeten som föreskrivs av beställaren. Beställaren i sin tur får heller inte anlita någon annan entreprenör att utföra sådana arbeten som likställs med ÄTA-arbeten, om inte annat följer av författning.

Varför leder äta arbeten ofta till tvist mellan beställare och entreprenör?

Några orsaker till ÄTA-arbeten framträder extra tydligt; Kontraktshandlingarna som entreprenören blivit upphandlad på innehåller brister. Förundersökningen innan projektering och entreprenadstart har varit bristfällig. Beställaren beordrar något ytterligare arbete utöver de arbeten som ursprungliga handlingar omfattar.

Vad är en slutavräkning?

Slutavräkning – skillnaden mellan preliminärt uppburna skatte- intäkter och den slutliga skatten. Skatten ska periodiseras och redovisas det år den beskatt- ningsbara inkomsten intjänats av de skattskyldiga.

Vad är likställda äta?

Det finns två olika typer av ÄTA-arbeten: dels sådana som beställaren föreskrivit, så kallade föreskrivna ÄTA-arbeten, dels sådana som i enlighet med AB:s bestämmelser ska likställas med föreskrivna ÄTA-arbeten, så kallade likställda ÄTA-arbeten. Det är främst den senare typens ÄTA-arbete som leder till tvist.

Vad innebär avgående arbete?

ÄTA är en vedertagen förkortning inom byggbranschen som står för ändring, tillägg och avgående. Det handlar om åtgärder som beställs eller måste läggas till utanför den ursprungligen avtalade entreprenaden. Kanske kommer du efter beställning på att du vill ha klinkers istället för trägolv.

Kan äta arbete beställas muntligen med stöd av AB 04?

I vissa fall tolkas bestämmelsen enligt ordalydelsen i AB 04 vilket innebär att en beställning av ÄTA-arbeten endast kan ske genom en skriftlig begäran av beställaren. extraarbeten utan en skriftlig beställning eller ett godkännande från beställaren.

Vad betyder Entreprenörsarvode?

Entreprenörsarvodet avser en särskild ersättning som entrepre-nören tar ut på grund av sitt arbete med att administrera underentreprenaden och det ansvar för arbetet som entreprenören påtar sig i samband med underentreprenaden. Enligt praxis i branschen tas ett sådant arvode ut.

Share this post