Ny

Varfor far man sar i mungipan?

Varför får man sår i mungipan?

Munvinkelragader är små sprickor eller sår i mungipan som kan blöda vid gapning. De kan också fjälla och ömma. Drabbar främst äldre och barn. Orsakas av vitaminbrist, järnbrist, dregling eller upprepat slickande runt munnen.

En vanlig orsak till sprickor i mungiporna under vintermånaderna är torr hud. När huden blir torr är det lätt att den tappar sin elasticitet och spricker. Kyla och stress ökar även risken att drabbas av munsår.

Hur blir man av med sår i mungipan?

Torr hud behandlas med mjukgörande och fuktighetsbevarande kräm. Om sprickorna beror på bakterieinfektion behandlas de med bakteriedödande kräm. Är det fuktigt kring sprickan kan du smörja med medel som innehåller lite zink som verkar uttorkande.

Hur snabbt läker sår i munnen?

Vid utbrott med blåsor ska man undvika att pussa andra, det är också viktigt att ha en god handhygien. Såren brukar läka efter någon vecka. Det finns ingen behandling som tar bort viruset, man kan endast lindra besvären med en antiviruskräm.

Hur lång tid tar det för afte att läka?

Vanligtvis läker aftesåren inom 2 veckor. Det är bra att använda en tandkräm utan natriumlaurylsulfat som är mildare mot slemhinnan. Om det gör ont att borsta tänderna kan man skölja med en klorhexidinlösning under några dagar.

Vad beror Munvinkelragader på?

Munvinkelragader är svårläkta sår i munvinklarna. Munvinkelragaderna förekommer framförallt hos äldre patienter där orsaken kan vara låg betthöjd vilket leder till salivläckage och irritation i mungiporna. Muntorrhet eller brist på järn, B12 eller zink är andra orsaker till att fissurer uppstår i mungiporna.

Hur läker man sprickor i mungipan häst?

Effol Mouth-Butter munsmör är idealisk för att snabbt läka & förebygga sprickor, småsår & hudirritationer i hästens mungipor. Stryk ut & massera in munsalvan i mungipan före och efter ridturen för bästa effekt.

Share this post