Frågor

Hur ar tandspolen uppbyggd?

Hur är tändspolen uppbyggd?

Hur är tändspolen uppbyggd? Tändspolen är en spartransformator där en primärlindning (med få varv) skapar en magnetisk energi i kärnan, om strömmen sedan bryts omvandlas den magnetiska energin till högspänning i sekundärlindningen (bestående av många varv).

Vad gör kondensator moped?

Ett typiskt värde för en kondensator i ett tändsystem är 0,18 mikrofarad och minst 400 volt. Kondensatorns funktion är att släcka gnistan mellan brytarkontakterna, fast inte bara för att skona dessa mot avbränning, utan för att brytningen ska bli så snabb som möjligt.

Hur fungerar tändsystem moped?

Runt tändspolen roterar ett svänghjul som har ett antal magneter. När dessa magneter passerar spolens polskor så bildas det strömstötar i spolens lindningar. Genom att kortsluta spolens primärlindning (cirka 200 varv) med en brytarkontakt byggs det upp en kraftig ström och ett kraftigt magnetfält i spolen.

Varför ingen gnista?

Jorda spolen på ”brytarsidan” när du tar bort jorden så skall gnistan komma. Får du ingen gnista så byt tändstift och tändkabel. Efter några försök så kan man mistänka att tändspolen är trasig.

Hur många tändspolar finns det?

Antalet tändspolar i motorn varierar beroende på tillverkaren och fordonsmodellen. I nyare fordon är tändspolen ofta ansvarig för två cylindrar, eller i vissa fall en. Detta gör det ännu svårare att identifiera vilken av dem som är defekt.

Varför går tändspolen sönder moped?

Det händer att brytarna är orsaken till problemen. Det kan vara kortslutning mellan delarna eller oxid på kontaktytorna. Det kan även vara krokiga, nedslitna eller brytare av fel modell som orsakar problemen. Abrissmåttet som är så viktigt för gnistans styrka blir bara rätt om brytarna är hela och av rätt modell.

Får ingen gnista på moppen?

Har du ett stift med för lågt värmetal och kör hårt så kan isolatorfoten spricka. Eller så har du en svagt ledande sotbeläggning på stiftets isolatorfot för att du kör med för kallt stift som inte når självreningstemperaturen. Samma resultat; ingen gnista. Kolla också att stiftet är torrt.

Share this post