Trendig

Vilken typ av dranering ar bast?

Vilken typ av dränering är bäst?

När du ska välja ny dränering, eller som Patrik Wendelius föredrar att kalla det ”utvändigt fuktskydd under mark”, är den bästa lösningen att förse ytterväggen med en kapillärbrytande isolering av cellplast. Vinsterna med den metoden är flera. Dels kan jordmassorna som schaktats bort återanvändas.

Vilket material används vanligtvis till att läggas runt dräneringsledningen?

Dräneringsledningen skall läggas med en minsta lutning av 1:200. Fyll på med ett lager, cirka 8 cm, makadam 11/16 runt om slangen och anslut ledningen till det kommunala dagvattennätet eller en stenkista.

Hur dränerar man en tomt?

Man börjar med att gräva ett 1,5-2 meter brett dike med ett djup på c:a 50-60 cm. Diket grävs ut och i detta lägger man sedan först ut 5 cm grus, singel eller makadam. Sedan lägger man ett dräneringsrör med 10 cm i diameter. Ovanpå rör lägger man sedan singel, grovt grus eller makadam igen upp till markens yta.

Vad innebär det att dränera?

Dränering innebär att man gräver diken för att leda bort oönskat grundvatten eller ytvatten från ett område, exempelvis en tomt vid grundläggning eller gatu- och vägbygge.

Vilken sten till dränering?

Makadam 8-16 är ett grus och krossad sten som lämpar sig perfekt till dränering.

Vilken dränering?

Idag använder man plaströr, textilduk och makadam när man dränerar vilket ger en bra dränering men bidrar också till att rören får ett bra skydd mot slam, som annars täpper igen rören.

Hur länge håller en dränering?

Hur vet man att det är tid för dränering? På frågan ”hur länge en dränering håller” svarar vissa mellan 10-15 år, medan andra i sin tur anser att en omdränering är nödvändig först efter 20-50 år.

Vilka är lämpliga material runt dräneringen?

En väl fungerande dränering består av dränerande och kapillärbrytande material exempelvis makadam samt isolerskivor och dräneringsledningar….Vi rekommenderar dessa material:

  • Makadam t. ex. 11/16.
  • Makadam t. ex. 16/32.
  • Dränerande matta eller dylikt.
  • Geotextilduk.

Share this post