Blogga

Hur staller man in en hyvel?

Hur ställer man in en hyvel?

Inställningar

  1. Ett gott hyvlingsresultat förutsätter nästan alltid att arbetsstycket spänns fast ordentligt i en hyvelbänk.
  2. Mindre stycken kan hållas fast i ett rejält skruvstycke.
  3. 3. ”Hugger” hyveln beror detta nästan alltid på att stålet sticker för långt ut i sulans springa.

Hur justerar man en hyvel?

Jag börjar med att spänna fast ordentligt. Jag använder den stora sulan och lägger mot ytan här uppe och eftersom sulan är stor är det lätt att hålla den. Här pressar jag ner den med vänsterhanden så att sulan ligger mot träet hela tiden.

Vad kan man använda en hyvel till?

En hyvel är ett handverktyg som är gjort för att hyvla av träspån från trä. En hyvel består av en hyvelstock som utgör huvuddelen av konstruktionen samt ett handtag. Botten av hyvelstocken består av en ett metallsula med en smal, tvärgående öppning där hyvelstålet/hyveljärnet sticker ut.

Hur slipar man en hyvel?

Den kan slipas med bandslip, bänkslip eller våtslipmaskin. Det går naturligtvis att bara använda brynen, men om stämjärnet ser ut som de ofta gör så underlättar lite maskinell assistans. Slipa i den vinkel du vill ha, t ex 30° för de flesta ändamål.

Vilken hyvel ska man välja?

Skrubbhyveln påminner om putshyveln, men har bågformig egg. Med den hyvlar man snabbt grövre ojämnheter. Spånhyveln, eller skavhyveln, är ett mycket enkelt verktyg och används främst för hyvling av böjda träytor. Grodan är också ett skrapverktyg.

Vem uppfann hyveln?

Fakta om handverktyg Hammaren och hyveln sägs ha uppfunnits av romarna, medan sågen och vinkelhaken av egyptierna. Skruvmejseln kan man spåra till 1400-talet. Den användes i första hand av vapensmeder och för att tillverka riddarrustningar. På 1700-talet blev skruvmejseln mer använt.

Vad använder man en hyvel till?

Användning. Den primära användningen av hyvlar är att jämna till ytor. Hyvlar brukas när den ojämna eller utskjutande delen är mindre än vad som är praktiskt att ta bort med en såg eller annan kapningsutrustning, men större än vad som är praktiskt att slipa bort med en fil eller ett sandpapper.

Hur använder man en Elhyvel?

En elhyvel består av en hyvelkropp med en elmotor i dess inre. Motorn driver en vals på vilken hyvelknivar är fastsatta. Knivarna försätts i rörelse med en knapptryckning och tar sedan bort fina träspån tills önskat resultat har uppnåtts.

Hur ser en Rubank ut?

Rubank är en hyvel för riktning och planing av större ytor. Den har en lång sula, varför den rider på topparna i det ojämna underlag, som skall planas. Det blir då i huvudsak topparna, som hyvlas bort, medan de gropar som befinner sig under sulan lämnas i stort sett orörda.

Hur slipar man osthyvel?

Fiskben är inte lika hårt som vanligt ben och knivbladet arbetar horisontellt, så man kan prioritera vasshet framför hållbarhet. Osthyvlar: Att slipa om sin osthyvel är som att ge den ett nytt, mycket bättre liv. Akta bara tummen när ni skär en skiva ost efter slipningen, håll tummen under den bakre kanten på osten.

Varför hyvlar man?

Hur hyvlas faner?

Fanerhyvel, för putsning av faner samt , även kallad sicklingshyvel, hyveln är försedd med ett tunnt hyvelstål, sickel. Dessa hyvlar används dels för att putsa faner men också till träslag som kan vara svåra att hyvla utan att få urrivning.

Share this post