Populära

Hur funkar kontaktorer?

Hur funkar kontaktorer?

En kontaktor fungerar likt ett relä, men är mer lämpligt för att styra starkare elektriska strömmar. Detta sker genom en högre kraft i aktiveringen, vilket minskar slitage och förebygger sammansvetsning av kontakterna. Kontaktorn manövreras av en styrspänning som antingen bryter eller sluter kretsen.

När använder man ett Hjälpkontaktblock?

  1. Elinstallation i bostäder och byggnader.
  2. Fastighetsautomation och säkerhet.
  3. Lågspänning – produkter och system.
  4. Mellanspänning – eldistribution och automation.
  5. Avbrottsfri kraft, kyla och IT-rack.
  6. Industriell automation.
  7. Fler länkar.

I dagligt tal avses oftast en elektromekanisk kontaktor där manövrering av till- och frånslag sker med hjälp av en elektriskt driven spole. Förenklat kan man säga att kontaktorn i grunden är en omkopplare för elektrisk kraft på samma sätt som ett relä är en omkopplare för elektrisk signal eller mindre laster.

Hur man kopplar en kontaktor?

Man kan säga att du kopplar styrningen av kontaktorn på samma sätt som en lampa i villan, trycker du på brytaren så drar kontaktorn. Där brukar man ha en manöversäkring. Sen drar man faserna igenom kontaktorn till belysningen.

Varför använda kontaktor?

Definition av kontaktor: Kontaktorn är indelad i AC-kontaktor (spänning AC) och DC-kontaktor (spänning DC). Det används i kraft, kraftdistribution och kraftapplikationer.

Vad gör ett motorskydd?

Motorskydd[redigera | redigera wikitext] Den ström som alstras i respektive fasledare till en motor alstrar värme. Om motorn av någon anledning blir överbelastad ökar strömmen och då också värmen. Värmen gör att motorskyddets bimetaller böjer sig och när strömmen överstiger det inställda värdet löser skyddet ut.

Vad är hjälpkontakter?

En kontaktor är en omkopplare som typiskt styrs av en krets som används för att koppla en elektrisk strömkrets. En hjälpkontakt är en elektrisk strömbrytare som manövreras av en huvudanordning (såsom en strömbrytare) för signalering eller låsning.

Vad är ett Huvudkretsschema?

Den del där spolen sitter kallas styrkrets (anslutning 1 och 2). Dit ansluts det som ska styra kretsen. Delen med strömställaren kallas huvudkrets (anslutning 3,4 och 5). Dit ansluts det som ska styras.

Vad är skillnaden på relä och kontaktorer?

Vad är skillnaden mellan huvudkrets och styrkrets?

Hur ska jag ställa in motorskydd?

Svar från Anders Sundkvist i ämnet Vad ska man ställa in motorskyddet på? Brukar göra enligt följande (efter tips från en ”gammal räv”): Mäter strömmen med tångamperemeter under normaldrift och ställer sedan in motorskyddet mellan uppmätt värde och märkström.

När behövs motorskydd?

Det behövs normalt inte motorskydd för 1-fasmotorer. Dock så lär det ju knappast skada med extra skydd om det är rätt inställt. Jag brukar använda motorskydd om det finns sedan tidigare (om den går ställa in rätt) och sy imellan som du beskriver.

Vilka beteckningar har i regel anslutningen till spolen på ett relä eller en kontaktor?

En normalt sluten kontaktor kan representeras som NC, vilket innebär att anslutningen görs och kretsen normalt är på.

Share this post