Innehållsförteckning
Vad ska man isolera med?
Isolering
- cellulosa. Cellulosa är tillverkad av återvunna tidningar i en defibreringsprocess vilket anses vara miljövänligt isoleringsmaterial.
- MINERALULL. Mineralull är gemensam beteckningen för glas- och stenull och tillverkas av mineraliska råvaror – sten och sand – som smälts och spinnes till fibrer.
- CELLPLAST.
Vad isolerade man hus med förr?
Mossa, torv och sågspån användes som isolering i början av 1900-talet. Fördelen med naturmaterial är att de andas. Nackdelen är dålig isoleringsförmåga. Under 1950-talet introducerades glas- och stenull, så kallad mineralull.
Vad är k-värdet för isolering?
K-värdet för isolering. Förutom värmeledningsförmågan möter du i samband med isoleringsfrågor en annan beteckning som du också har nytta av att ha kunskap om. Det handlar om det långa och krångliga ordet värmegenomgångskoefficient, dessbättre förkortat till k värde.
Vad är kvalitet A vid isolering av väggar?
Välj kvalitet A vid isolering av väggar. Cellplast tillverkas i skivor av olika storlek beroende på användningsområde och används mest till isolering av golv, tak och väggar. Har du problem med dragiga fönster- och dörrkarmar är polyrutanskum bra att använda som isolering. Var noggrann vid insprutningen.
Vilka är de hårda isoleringsmaterialen?
De mjuka isoleringsmaterialen, som t.ex. den utbredda mineralullen, är lämpliga i väggar och skiljeväggar, på vindar och under tak där de kan vara skyddade. De hårda materialen används normalt på fasader och nedåt mot jorden, eftersom de tål högt tryck och inte ska skyddas av t.ex. beklädnad.
Vilka typer av isoleringsmaterial är lämpliga?
Isoleringsmaterial kan grovt delas upp i tre olika typer – de mjuka, de hårda och de som är finfördelade. Inom varje kategori finns det olika alternativ att välja mellan. De mjuka isoleringsmaterialen, som t.ex. den utbredda mineralullen, är lämpliga i väggar och skiljeväggar, på vindar och under tak där de kan vara skyddade.