Populära

Hur fungerar varmvattencirkulation?

Hur fungerar varmvattencirkulation?

Genom att ha varmvattencirkulation kompenseras avkylningen från rören genom att ständigt cirkulera vattnet genom växlaren där den får ett värmetillskott och håller tillräcklig hög temperatur, oftast >50°C för att motverka risker för legionella.

Vad gör en VVC?

Med varmvattencirkulation, VVC, får du varmt vatten ur kranen i det ögonblick du öppnar den. Istället för att vänta och spola ut en massa vatten i onödan kan du sätta igång genast med att tvätta händerna, spola upp diskvatten eller fylla badkaret.

Hur skapas varmvatten?

Tidigare var gas eller olja vanliga energikällor. I områden utan fjärrvärme är ett alternativ att ha en panna eller en värmepump, till exempel bergvärme, där man värmer vatten för byggnaden. Vattnet värms då med olja eller el. Ett alternativ kan vara att ha separata varmvattenberedare i varje lägenhet.

Varför blir inte vattnet varmt i duschen?

Byt din termostat Du kanske upptäcker att du har varmt vatten i köksblandaren men inget varmt vatten i duschen i ditt badrum. Här kan det vara en defekt termostat som är orsaken. Det kräver att du byter ut termostaten i kranens batteri där varmvattnet saknas.

Hur länge bör väntetiden vara som högst på varmvatten i ett flerbostadshus?

I BBR 12 som utkom 2006 ändrades det allmänna rådet vad avser väntetid på varmvatten i flerbostadshus till ”inom 10 sekunder” från tidigare ”inom 30 sekunder”. VVC-förlusterna kan vara stora i nyproducerade byggnader genom att VVC-ledningen dras ända fram till lägenheten från rörschakt i trapphus.

Varför kommer det inget varmvatten ur blandaren?

Först bör man kontrollera att silarna på baksidan av blandaren är rena och att det inte kommit smuts på dessa vid installation. Skulle det visa sig vara det kan man börja med att rengöra silarna och kolla så att smutsen inte kommit in till termostaten/tätningen och har de det kan man testa rengöra denna.

Hur får man varmare vatten i duschen?

Du kan meka bort antingen duschslangen eller blandaren så sitter där ett filter till varmvattnet som kan vara täppt med ”skit”.

Vad gäller när du ska ansluta en handdukstork på VVC?

De nya branschreglerna säger att inga handdukstorkar får kopplas på VVC vid nyinstallation. Det beror på att det finns en risk för att legionellabakterier uppstår om man gör så. Legionellabakterier förekommer naturligt i vatten. De förökar sig bäst i stillastående vatten som är 35-40oC.

Share this post