Frågor

Varfor multiverktyg?

Varför multiverktyg?

Multiverktygets blad kan vinklas åt många olika håll. Det gör att den kan komma åt på ställen där andra elektriska verktyg går bet. 4. Med ett snabbt bladbyte kan multiverktyget klara av många olika uppgifter.

Vad är Plansvarvning?

Plansvarvning. Vid plansvarvning matas verktyget radiellt mot centrum av arbetsstycket. De radiella skärkrafterna är höga, vilket kan ge upphov till avböjning av komponenten och ibland även vibrationer.

Vad kan man göra med ett multiverktyg?

Multiverktyget i sig är ganska enkelt och jobbar med små snabba rörelser som kallas för att oscillera. Det innebär att den svänger snabbt fram och tillbaka. Vad vi kan använda detta till styrs i mångt av mycket vilket tillbehör vi använder. Några vanliga arbetsuppgifter är att skära, såga, slipa och fräsa.

Vad händer med skärhastigheten vid avstickning mot ett arbetsstycke centrum?

Matningshastighet. Att skära genom en stångs centrum ger upphov till onödigt stora krav på seghet och kan leda till skärbrott. Här utsätts skäret för nötning när arbetsstycket börjar röra sig i motsatt riktning mot skärriktningen. Detta utsätter skäret för dragspänning, vilket kan leda till skärbrott.

Vad är Kopiersvarvning?

Längd- [1], Profil- [2] och Plansvarvning [3] är de tre bastyperna av skärande bearbetning vid svarvning som utförs axiellt, radiellt eller i en kombination av båda. Längdsvarvning kallas även för Diametersvarvning. Profilsvarvning kallas även för Fromsvarvning, Friformssvarvning eller Kopiersvarvning.

Varför väljer man specifika Underläggsplattor vid gängning?

För ACME-gängor, trapetsformade gängor och rundade gängor är det extra viktigt att välja rätt underläggsplatta för lutning av skäret, eftersom trycket på skäreggen är högre och flanksläppningen mindre.

Vad är Ställvinkel?

Ställvinkeln (KAPR) är vinkeln mellan skärets ledande huvudskäregg och arbetsstyckets yta. Ställvinkeln påverkar spåntjockleken, skärkrafterna och verktygslivslängden. De vanligaste ställvinklarna är 90 grader, 45 grader, 10 grader och för runda skär.

Hur lång kniv får man ha på sig?

Det finns undantag för sådana fall där det kan anses befogat att bära kniv, och dessa prövas från fall till fall utifrån de omständigheter som råder i de enskilda fallen. Det finns ingen exakt gräns för hur långt ett knivblad kan vara utan att betraktas som ett farligt föremål enligt lagen.

Share this post