Allmänning

Vilket trapphus har hogs krav vad galler brand och brandgasspridning Tr1 eller Tr2?

Vilket trapphus har högs krav vad gäller brand och brandgasspridning Tr1 eller Tr2?

Trapphus i klass Tr1 och Tr2 är trapphus med särskilt skydd mot brand- och brandgasspridning som används i höga byggnader eller i de fall utrymning med räddningstjänstens stegutrustning inte är möjlig.

Vad är en Brandsluss?

En brandsluss är ett utrymme i egen brandcell som syftar till att begränsa brand- och brandgasspridning mellan olika brandceller. I brandslussen kan även räddningspersonalen förbereda för en insats på planet och även invänta hissen om det finns behov av att retirera.

Vilken Belysningsstyrka gäller för allmänbelysning i utrymningsvägar?

18.2.6 BBR 19 Detta kan exempelvis åtgärdas genom att ansluta dem till olika gruppsäkringar och jordfelsbrytare. Belysningsstyrkan bör i genomsnitt inte understiga 100 lux i utrymningsvägen.

Vad får man ha i trapphus?

Det bästa är om trapphuset kan hållas fritt från all förvaring. Om praktiska förvaringsalternativ inte kan uppbringas, kan sådant som innehåller väldigt lite brännbart material få finnas i trapphuset, under förutsättning att det inte hindrar eller försvårar en utrymning.

När krävs Tr2 trapphus?

För byggnader över 8 våningar ska minst ett trapphus Tr2 finnas och för byggnader över 16 våningar krävs minst ett trapphus Tr1 medan övriga trapphus bör vara Tr2. I byggnader upp till 8 våningar krävs inte brandskyddat trapphus om bostaden eller lokalen förses med tillgång till två utrymningsvägar.

Hur hög är en hiss?

En hiss väljs enligt våningsantal, användare och användningsfrekvens. När lyfthöjden ökar, ökar hisschaktets inre mått. I höga byggnader eller i byggnader där många människor rör sig samtidigt, är det förnuftigt att välja en hiss vars inre mått är 2100 mm x 1400 mm.

När är det krav på nödbelysning?

Boverket anger i sina byggregler (BBR): “Nödbelysning skall möjliggöra utrymning på ett säkert och effektivt sätt även vid strömavbrott. Nödbelysning skall finnas i utrymningsvägarna i byggnader som innehåller hotell, vårdanläggning (utom förskola och liknande) eller samlingslokal.

Hur många lux ska en nödbelysning lysa?

det finns ytterligare risker, exempelvis att många människor kan uppehålla sig där) ska ha nödbelysning på hela lokalens golvyta för att vid strömavbrott ge minst 0,5 lux, bortsett från 0,5 m närmast vägg. I öppna ytor ska nödbelysningsarmaturer med piktogram finnas för säker förflyttning till utrymningsväg.

Får man ha dörrmatta i trapphuset?

Inte ens en dörrmatta – Enligt lagen om skydd mot olyckor får inte föremål som försvårar en utrymning stå där. Folk förstår inte vad till exempel en barnvagn kan få för konsekvenser. Det kan vara livsfarligt, säger Lars Thidevall, brandinspektör. Inte ens en dörrmatta tillåts utanför din dörr.

Hur många Verksamhetsklasser finns det?

Verksamhetsklassen omfattar utrymmen där det vistas personer som har begränsade, eller inga, förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet. Utrymmen ska delas in i verksamhetsklasserna 5A, 5B, 5C eller 5D.

Share this post