Frågor

Hur mycket el forbrukar en varmepump?

Hur mycket el förbrukar en värmepump?

För ett hus som har ett uppvärmningsbehov på 9 100 kWh blir energibesparingen cirka 6 700 kWh efter installationen av en luft/luftvärmepump. Värmepumpen drar cirka 2 400 kWh el/år, med ett elpris på 1,5 kronor per kWh innebär det att värmekostnaden blir 3600 kr/år vilket ger en total besparing på 10 050 kronor/år.

När lönar det sig med värmepump?

Betalar sig själv över tid Det är en långsiktig investering att installera en luftvärmepump. Sänkningen av uppvärmningskostnaden som du får med din luftvärmepump betalar tillbaka hela investeringskostnaden och mer därtill. På mellan 5 och 10 år räknar man normalt att en luftvärmepump har betalat sin egen kostnad.

Hur mycket energi sparar en luftvärmepump?

Generellt sett kan en luftvärmepump minska de årliga energikostnaderna med 30-50 procent och spara upp till 10 000 kronor per år. För att räkna ut exakt hur stor besparingen blir för just din bostad bör du ta hänsyn till: uppvärmningssystem.

När lönar sig luft vatten?

Om du bor i Syd- eller Mellansverige och har ett årligt värmebehov under 25 000 kWh kan en luft-vattenvärmepump vara det rätta valet för dig. Detta genom att investeringskostnaden för en luft-vattenvärmepump är mindre än kostnaden för bergvärme eller jordvärme.

Hur många kWh drar en luftvärmepump per dygn?

Hur många kWh din luftvärmepump drar beror på storleken på ditt hus, vart i landet du bor, värmepumpens kapacitet samt hur stort värmebehov du har. Baserat på dessa förutsättningar kan du räkna med en elförbrukning mellan ungefär 3.840 – 11.280 kWh/år med din luftvärmepump.

Hur mycket tjänar man på värmepump?

Generellt sett kan en luft/luftvärmepump minska de årliga energikostnaderna med 30 – 50 procent och du kan spara upp till 10.000 kronor per år. Efter bara ett par år har luftvärmepumpens besparing oftast överstigit den ursprungliga investeringskostnaden.

Share this post