Rekommendationer

Hur satter man fast Glidskyddet?

Hur sätter man fast Glidskyddet?

Glidskydd för stege monteras på läkten under ne- dersta takpannan. Montering utförs under takpannans högsta del. Avstånden mellan byglarna anpassas efter stegens bredd. Skruva fast byglarna direkt i bärläkt och takfotsläkt med träskruvar 6,5×38 mm som medföljer.

Hur ska en takstege sitta?

Alla takstegar ska vara fast monterade i takkonstruktionen enligt tillverkarens monteringsanvisningar. Alla stegar måste vara fastsatta både upptill och nedtill på taket, så att stegarna inte går att röra i sidled. Bredd på stegen ska vara minst 350 mm mellan vangstyckena.

Hur långt mellan Taksteg?

att stegen inte ligger för långt ifrån skorstenen, eller är för kort. Avståndet mellan stegen och skorsten får vara högst en meter. Mellan mark- och takstege kan det ibland vara nästan en och en halv meter, och detta är givetvis inte godkänt. Mark- och takstege ska ligga direkt vid sidan om varandra.

Måste man ha stege på taket?

Fast takstege krävs vid taklutningen 1:10 (6 graders lutning) och om det inbördes avståndet mellan uppstigningsställe och skorsten är större än 1 meter. För villor byggda före år 1986 är kravet på fast takstege mildare, och krävs först när taklutningen är större än 1:4 (14 graders lutning).

När behövs glidskydd?

Vid utvändig uppgång till tak med lös markstege och sedan takstege på taket behöver det alltid finnas ett glidskydd att fästa markstegen i så att den inte kan glida åt sidan eller bakåt. Glidskydd ska vara förankrat i en fast byggnadsdel i takfoten och inte i hängrännan.

Hur montera Bärläktsteg?

Spikas med varmförzinkad trådspik minst 75 x 2,8 mm. Bärläkt ska ha hel upplagskant och får inte ha försvagande kvistar och får inte vara skarvad över infästning. Taksteg får inte monteras i sektion där bärläkten avslutas eller skarvas. Takstegen måste monteras rakt ovanför varandra.

Vem monterar glidskydd?

Vad erbjuder vi? Vi erbjuder hjälp med att välja lösningar till taksäkerhet samt montering av takskyddsprodukter: takbryggor, takstege och glidskydd. Vi kan hjälpa också med snörasskydd och skorstensplattform för stora skorstenar.

Share this post