Blogga

Vilka mojligheter har en hyresgast att fa sin bristfalliga lagenhet reparerad om hyresvarden vagrar att gora detta?

Vilka möjligheter har en hyresgäst att få sin bristfälliga lägenhet reparerad om hyresvärden vägrar att göra detta?

Om hyresvärden vägrar renovera lägenheten kan du vända dig till Hyresnämnden, som kan uppmana värden att reparera genom ett åtgärdsföreläggande. Det betyder att hyresvärden är skyldig att reparera lägenheten inom en viss tid.

Hur ofta byts golv i hyresrätt?

Om du bor i hyresrätt ska hyresvärden erbjuda renoveringen regelbundet gällande exempelvis ny tapet, nya golv och ommålning av tak. Hur ofta måste hyresvärden renovera kök? Framförallt är det behov som styr hur ofta renovering får ske av kök i en hyresrätt.

Det kan finnas en rätt att säga upp avtalet. Vidare anges i den tredje punkten hyresgästens rätt till nedsättning av hyran för den tid lägenheten har varit i bristfälligt skick. Är lägenheten oanvändbar, ska hyran sättas ned helt.

Kan man begära Hyressänkning?

De vet att hyresgästen kan ha rätt till hyressänkning om det finns brister, säger Johan Candler. Oavsett hur bångstyrig din värd är så finns det en sak du aldrig bör göra: Att låta bli att betala hyran. Det kan i värsta fall leda till att du blir uppsagd.

Har man rätt att få sin hyreslägenhet reparerad?

Hyresvärden är skyldig att reparera i lägenheten om den har fel eller brister. Hyresvärden ska också renovera lägenheten med jämna mellanrum.

Har jag rätt att få lägenheten reparerad trots att min hyresvärd nekar?

Under hyrestiden har hyresvärden en s.k underhållningsskyldighet. Skyldigheten innebär att hyresvärden, om inte annat avtalats, ska hålla lägenheten i sådant skick att lägenheten enligt allmän uppfattning är fullt brukbar för det avsedda ändamålet (12 kap. 15 § första stycket JB).

Kan hyresvärden stänga av vattnet?

I enlighet med 12 kap. 18 a § Jordabalken (JB) är hyresvärden skyldig att tillhandahålla el och vatten under den tiden du bor i hyresrätten. Hyresvärden får därmed i enlighet med lagen inte stänga av elen utan skall istället vända sig till Kronofogden.

https://www.youtube.com/watch?v=8v636ZIGyms

Share this post