Rekommendationer

Nar ska man ta fram Dahliorna?

När ska man ta fram Dahliorna?

April brukar vara en bra tid för att ta fram knölarna och plantera dem i jord. Du kan plantera dem direkt i krukor, men man kan också förgro dem i plastpåsar.

Hur gör man med dahlia knölar?

Dela och vinterförvara dahliaknölar – gör så här

  1. Steg 1: Skär av dahlians stjälk någon centimeter från jordytan.
  2. Steg 2: Gräv upp knölarna försiktigt ur jorden.
  3. Steg 3: Låt dahliaknölarna torka ett par dagar på en frostfri och sval plats.
  4. Steg 4: Det övre röda strecket visar var dahlians stjälk skall skäras av.

Hur vet man om Dahliaknölar lever?

Vissa knölar ser verkligen helt skrumpna ut på vårkanten men misströsta inte för det kan fortfarande finnas liv i dem. Men skulle knölen däremot kännas svampig har den med all säkerhet möglat och måste kastas. Ett enkelt sätt att kolla om torra knölar lever är att förodla dem i en genomskinlig plastpåse.

Hur länge ska Dahliaknölarna ligga i vatten?

Man kan blötlägga knölarna ett dygn innan plantering, då drar de åt sig lite vatten och liksom “sväller upp” eftersom en del rötter är hårt ihoptorkade som russin i roten. Misstaget som många gör sedan, när man lagt dom i jord, är övervattning!

Hur väcker man dahlia knölar?

Så väcker du dahliaknölarna Klipp bort ruttna och dåliga knölar med en sekatör. De kontrollerade knölarna kan sedan förodlas i krukor med jord inomhus eller i frostfritt utomhus för att få en snabbare start. Då blir sommarens blomning betydligt längre.

Vad är upp och ner på en Dahliaknöl?

Låt toppen av knölen eller den gamla stjälken stick upp ovanför jorden. De uppsvällda rotdelarna ska vara nedåt i krukan. Vattna inte! Ställ krukorna svalt eller i rumstemperatur.

Hur väcker jag mina dahliaknölar?

Fyll krukan med välgödslad blomjord och plantera knölen ca 10 cm under jordytan. Placera krukan ljust och den optimala temperaturen är runt 10-15 grader, men rumstemperatur går också bra. Vattna försiktigt, innan knölen kommit igång att växa ock utvecklat sugrötter är risken stor att den ruttnar annars.

Hur mycket vatten dahlia?

2. Bästa blomningen blir det om dahlian får stå i full sol, men den kan också trivas i vandrande skugga. 3. Dahlian tycker om att få ganska mycket vatten och den växer ännu bättre om du ger den näring då och då under hela växtsäsongen.

Share this post