Blogga

Kan man plantera japansk lonn i kruka?

Kan man plantera japansk lönn i kruka?

Lönn i kruka Många av de Japanska lönnarna går utmärkt att odla i kruka. Ta in krukan under tak och skydda den om det blir många minusgrader.

Hur många minusgrader tål japansk lönn?

Det är alltså ingen brådska, utan de tål minusgrader. Jag tycker till och med att det är bättre om de utsatts för kyla och att de är inställda på sin vintervila. Om de inte tappat sina blad så kan ni dra av dem för hand, så slipper ni allt skräp på golvet.

Vilken jord till japansk lönn i kruka?

Jord: Använd matjorden i din trädgård som bas och förbättra den genom att tillsätta en halv gång så mycket rhododendronjord. Även om japanska lönnar föredrar en svagt kemiskt sur jord är det inget krav. Däremot trivs de inte i jordar med riktigt högt pH.

Hur hög blir en japansk lönn?

Japansk lönn – växtsätt och skötsel Storleken på olika japanska lönnar varierar, så välj en sort som passar omgivningen och tänk på att lönnen ska stå där i flera år. En del sorter kan med tiden bli medlestora träd på upp till 5 meter. Unga träd växer upprätt men allt eftersom träden bli äldre blir kronan bredare.

Hur planterar man japansk lönn?

Att plantera i en slänt eller åtminstone mark med viss lutning är fördelaktigt eftersom japanska lönnar kräver god dränering. Generellt sett är japanska lönnar inte särskilt härdiga. Det finns sorter som klarar zon 4 men japanska lönnar är inte gjorda för extrema vintrar.

När tappar lönnen sina blad?

Jag tycker båda sorterna är otroligt vackra även när de har tappat sina blad om hösten. Men tyvärr så måste jag ta in dem i ett kallt garage om vintern och får inte njuta av deras skulpturala form. Där får de stå i mörker och minusgrader, skyddade från kalla vintervindar. De får inget vatten så länge de står i garaget.

Vad passar ihop med japansk lönn?

Skira prydnadsgräs eller hortensior i lime och vitt blir fina kombinationer. Marken runtomkring kan täckas med julrosor, ormbunkar, myskmadra och andra växter som gillar att växa i halvskugga. De japanska lönnarna trivs bäst i mullrik, väldränerad, lite sur jord.

Hur fort växer en japansk lönn?

En lite mer snabbväxande japansk lönn-sort med välvda djupt flikiga och varmt röda blad. Höjd efter 10 år: 5-7 meter. ’Atropurpureum’ och Orange Dream’. Acer palmatum ’Orange Dream’.

Hur ser lönnträd ut?

Utseende. Lönnen är ett stort, bredkronigt träd som kan bli 20 meter högt. Ädre träd får en typisk gaffelförgrening. Barken är slät hos unga träd men spricker med tiden upp i stammens längdriktning.

När kan man plantera japansk lönn?

Japanska lönnar säljs företrädesvis som krukodlade. Planteringstid är vår, sommar och tidig höst. Plantan ska vara ordentligt vattnad före plantering.

Share this post