Populära

Hur lange ska monstera sticklingar sta i vatten?

Hur länge ska monstera sticklingar stå i vatten?

Sticklingen kan du plantera direkt, men jag brukar ställa den i vatten ett tag för att ytterligare rötter ska utvecklas innan jag planterar den. För att undvika att stjälken ruttnar är det bra att tänka på att inte ha för mycket vatten i vasen när du rotar.

Hur tar man sticklingar på en monstera?

Att ta sticklingar från monstera är enkelt. Det du ska göra är att dela monstera, något du enkelt gör då växten får spontana skott. Sära försiktigt på de nya skotten och gräv upp dem. Sedan sätter du helt enkelt ner skottet i en ny kruka och planterar på samma sätt som från början.

Vad gör man med Luftrötter på monstera?

Plantan dör inte om luftrötterna klipps eller skärs bort, men man stympar den. De är levande delar av plantan och fyller sin funktion. Testa hellre att leda ner dem i krukan.

Hur snabbt växer en monstera?

En monstera växer snabbt och eftersom den i vilt tillstånd växer som en klängväxt blir den snabbt reslig. Stora träd fungerar som fäste för monsteran i naturen, i hemmiljö gör en mosspinne samma nytta. Man behöver inte låta monsteran klättra, den kan också få växa fritt den blir då stor och bred.

Var beskära monstera?

Beskära monstera Bara vid behov, om plantan blir alltför yvig och gles. Beskär då ovanför ett blad. Om luftrötterna blir alltför spretiga kan de kortas in och/eller stickas ner i krukjorden.

Hur tar man ett skott?

Hur tar man sticklingar? På stjälkarna ser du förtjockningar, små bulor. Det är knoppar som i regel slår ut till blad. Skär av sticklingen under en sådan knopp, där växer sedan rötter ut.

Kan man klippa bort rötterna på Monstera?

Spraya gärna bladen några gånger i veckan, och var extra noga med detta under den torra kalla vinterperioden. Får din Monstera väldigt mycket luftrötter går det att ta klippa bort några eller leda de ner i jorden i krukan.

Hur får man en monstera att växa?

Vill du att den ska bli stor och buskig så kan du ställa den lite mer ljust. Vattna ca en gång i veckan och låt den torka upp mellan vattningarna. När Monsteran växer till sig så dyker det upp luftrötter, dessa behövs för att ta upp fukt och näring.

När får Monstera flikiga blad?

När plantan är ung är bladen hela och hjärtformade. Senare när växten blivit äldre blir bladen djupt flikiga och stora. Monstera kan bli mycket hög och behöver då någon form av stöd.

Share this post