Blogga

Hur lange haller gronsaksfron?

Hur länge håller grönsaksfrön?

Alla fröproducenter stämplar sina fröpåsar med bäst före-datum. Grönsaksfröer håller den garanterade grobarheten i två år medan blommor håller i tre år. Efter att datumet gått ut kan producenterna inte längre garantera samma grobarhet – däremot är det inte sagt att grobarheten sjunker nämnvärt.

Kan frön bli för gamla?

Alla fröer gror inte. Man spar tid och möda genom att testa äldre fröer. Många gamla fröer är livskraftiga i många år om de bara står torrt. Fröer kan klara frost utan problem, men en förutsättning är att fröerna har varit torra hela tiden.

Hur gamla kan frön bli?

Det går oftast bra att så gamla fröer så länge du förvarat dem torrt. Det är ingen hemlighet att grobarheten sjunker i äldre fröer, men utan att vara alltför specifik brukar de flesta fröer har en god grobarhet flera år efter bäst-före-datum.

Hur länge håller sig frö?

Kolla grobarheten Hur länge ett frö behåller sin grobarhet beror på hur välmatat och moget det var vid skörd, hur det förvaras men främst vilket växtslag det är. Vissa fröer, som gurkfrön och kålväxter håller 4–5 år medan palsternacka och dill tappar grobarhet efter bara 1 år.

Kan solrosfrön bli gamla?

Vad säger ni!? Jag hade kvar frön från förra året som jag lade ut nu i höstas, solrosfrön och hampfrön, de dög åt fåglarna, så det är nog ingen fara med dem, om de inte legat fuktigt.

Hur ska man förvara frön?

Olika sätt att förvara frön Sätt ett rejält gem om påsen. För hemskördade frön är det viktigt att de är riktigt torra innan de läggs till förvaring. Då duger det mesta som kaffefilter, tändsticksask, filmrulle, frimärkskuvert eller små plastpåsar. Eller vik egna papperspåsar.

Hur förvara fröpåsar?

Torrt, mörkt och svalt är alltså idealet. Temperaturen har minst betydelse. Frysen är ett bra ställe, liksom ett torrt, svalt skafferi. Spara torkmedlen som följer med så många produkter och lägg dem bland dina fröpåsar.

Kan man spara Luktärtsfrön?

Förvara luktärtsfrön i frysen. Där kan de sparas hur länge som helst. 10. Blötlägg inte fröna, för då riskerar de att ruttna.

Share this post